Biznis vesti

Objavljene nove cene goriva - koliko će evrodizel i benzin koštati tokom praznika

Komentari

Autor: Zlatica Radović

21/04/2022

-

13:37

Objavljene nove cene goriva - koliko će evrodizel i benzin koštati tokom praznika
Objavljene nove cene goriva - koliko će evrodizel i benzin koštati tokom praznika - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Maksimalna cena evrodizela u narednih nedelju dana na pumpama će biti 196,30 dinara, a benzina evro premijum BMB  174,10 dinara, objavljeno je na sajtu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. To su iste cene koje su važile i do danas. Cena goriva za predstojeću nedelju se objavljuje svakog petka, izuzev danas, jer je umesto na Veliki petak 22. aprila, koji je neradni dan, cena objavljena dan ranije.

Ovo je pretposlednje usklađivanje i određivanje maksimalne cene BMB-a i dizela pred isticanje važenja uredbe Vlade koja to reguliše, a koja je oročena na 30. april. Po toj uredbi cene derivata u maloprodaji se formiraju na osnovu domaćih veleprodajnih cenovnika, plus maloprodajna marža benzinskih pumpi fiksirana na šest dinara po litru goriva.

Podsetimo, Vlada Srbije je 7. aprila produžila Uredbu o ograničenju cena derivata nafte, koja će važiti do kraja ovog meseca. Reč je o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena naftnih derivata, čija je primena bila predviđena od 11. marta do 11. aprila. Ministarstvo trgovine je navelo da je nova uredba doneta u cilju sprečavanja većih poremećaja na tržištu. Takođe, uz nedeljno usklađivanje cene, Vlada Srbije je od 10. marta privremeno smanjila i akcizu na goriva za maksimalnih 20 odsto, koliko dozvoljava zakon.

profimedia

 

Prvi put je Vlada Srbije 10. februara donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila. Ovo je treći mesec kako država ograničava cene goriva na pumpama u Srbiji. 

Kako je precizirano, Vladinom uredbom prosečne veleprodajne cene derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 obračunava Ministarstvo rudarstva i energetike svakog petka i najkasnije do 13 časova ga dostavlja Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija koje utvrđuje najviše maloprodajne cene.

Oni imaju obavezu da svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objave cene koje će vozači plaćati na pumpama. Benzinske pumpe, kako je predviđeno uredbom, dužne su da maloprodajne cene goriva evro dizel i evro premijum BMB 95, koje ne smeju da budu više od najviših maloprodajnih cena utvrđenih od strane Ministarstva trgovine, primene odmah po objavljivanju na zvaničnoj internet stranici resornog ministarstva.

Naftaši traže ukidanje uredbe

Domaći naftaši se, kako kažu, ipak zalažu za slobodno formiranje cena, čemu se i nadaju nakon 30. aprila, kada će prestati da važi uredba Vlade. Pomoćnik ministarke energetike Raša Kojčić je izjavio da su u toku razgovori o tome šta će biti od 1. maja kada ističe važenje Uredbe o ograničenju maloprodajne cene pojedinih naftnih derivata.

"U ovom trenutku teško je predvideti šta će se dešavati s cenama energenata, jer se na berzama pojavljuju nagli skokovi, pre svega sirove nafte, što se reflektuje na cenu derivata i sve to kasnije utiče na maloprodajnu cenu derivata na tržištu", izjavio je Kojčić.

On nije mogao da predvidi ni da li će biti problema sa snabdevanjem gasom i naftom iz Rusije zbog šestog paketa sankcija toj zemlji koji priprema EU.

"Na snazi je peti paket sankcija iz koga smo mi izuzeti, tako da snabdevanje srpskog tržišta sirovom naftom nije ugroženo. Šta će se dešavati u budućnosti, treba sačekati odluke EU", rekao je Kojčić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

On je građanima poručio da sada snabdevanje energentima nije ugroženio, jer postoje dovojne rezerve za oko dva meseca.

"Mogu da poručim da sigurnost snabdevanja srpskog tržišta nije ugrožena. Obezbeđene su dovoljne količine deravata i prirodnog gasa i nema razloga za zabrinutost. Važno je napomenuti da su u poslednjih godinu dana obavezne rezerve nafte i derivata uvećne za 30 odsto, tako da sada imamo rezerve energenata dovoljne za oko 60 dana nesmetanog funkcionisanja na bazi prosečne dnevne potrošnje", istakao je Kojčić.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis