Biznis vesti

Cene nafte beleže pad - procena da bi pad na nedeljnom nivou mogao biti 4 odsto

Komentari

Autor: Tanjug

22/04/2022

-

15:04

Cene nafte beleže pad - procena da bi pad na nedeljnom nivou mogao biti 4 odsto
Cene nafte beleže pad - procena da bi pad na nedeljnom nivou mogao biti 4 odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Cene nafte su oslabile danas i na putu su da zabeleže nedeljni pad od skoro 4,0 posto, pod pritiskom najavljenog agresivnijeg povećanja kamatnih stopa u SAD, smanjenih prognoza globalnog rasta i kovid blokada u Kini, koje nagrizaju potražnju, kao i potencijalne odluke EU o zabrani ruske nafte.

Evropska nafta Brent za isporuku u maju (fjučers ugovori) pala je za 1,44 posto na 106,8 dolara po barelu na trgovanju do 14:06 časova po našem vremenu, dok je cena fjučersa za američku WTI naftu potonula za 1,49 procenata na 102,2 dolara za barel, prema podacima sa portala oilprice.com. Oba globalno referentna tipa nafte su u padu za oko 3,7 procenata na nedeljnom nivou.

Rojters piše da je ovo, ipak, bila najmanje volatilna trgovačka nedelja na tržištu nafte otkako je Rusija započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, zbog koje su zapadne zemlje uvele sankcije Moskvi, što je dovelo do smanjenja isporuka ruske nafte i navelo neke države potrošače da puste u promet rekordnu količinu nafte iz nacionalnih rezervi.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Zabrinutost zbog sukoba u Ukrajini, koji potpiruje inflaciju i usporava ekonomski rast, dominirala je na trgovanju u drugoj polovini nedelje, pri čemu je Međunarodni monetarni fond srezao prognozu globalnog rasta za ovu godinu za skoro pun procentni poen, na 3,6 posto.

Pored toga, negativnom raspoloženju na naftnom tržištu doprinela je i najava predsednika američkih Federalnih rezervi DŽeroma Pauela o agresivnijem podizanju kamata, čime je podstakao jačanje kursa američkog dolara, što naftu čini skupljom kupcima koji poseduju druge valute.

Usled lokdauna u Kini, s ciljem suzbijanja kovid zaraze, procenjuje se da će potrošnja goriva u toj zemlji, koja je najveći svetski uvoznik sirove nafte, pasti za 20 odsto u aprilu u odnosu na godinu dana ranije, kažu stručnjaci koji prate kinesku energetsku industriju.

Sve navedeno dešava se u vreme napregnute situacije na tržištu, koja bi mogla dodatno da se zaoštri ukoliko Evropska unija nastavi s planom da zabrani kupovinu ruske nafte, zaključuje britanska agencija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis