Biznis vesti

Opasne igre sa gasom: Rusija testira reakciju Evrope obustavom isporuka za Bugarsku i Poljsku

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/04/2022

-

15:05

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Potez Rusije da obustavi isporuku gasa Poljskoj i Bugarskoj predstavlja testiranje evropske reakcije na eventualno odbijanje da plate gas u rubljama, izjavio je za Euronews Srbija direktor istraživanja Centra za međunarodne i bezbednosne poslove Igor Novaković. On je rekao da su u igri mnogo veći igrači, poput Nemačke i Italije, koji mnogo više zavise od ruskog gasa, nego što je to Poljska.

"Bugarska je specifičan slučaj, ali je svakako kao mala zemlja, u principu dobar teren za testiranje ruske odluke i efektivnosti toga", kaže Novaković.

On smatra da ne možemo pouzdano reći da li su ove dve države samostalno donele odluku da ne ispoštuju nalog Rusije o plaćanju gasa u rubljama.

"Bile su najave pre nekoliko dana da se razmatra jedan alternativni mehanizam kojim bi evropske države ustvari plaćale u drugoj valuti, dok bi se promena tih sredstava u rublje obavljala u Rusiji. Taj mehanizam još nije utvrđen. Očigledno je da su i Bugarska i Poljska želele i da ga probaju ili možda nisu verovale da Rusija može da obustavi isporuku gasa. Poljska je verovatno država koja najviše prkosi ruskim jednostranim potezima i siguran sam da su se već pripremili na scenario koji predviđa funkcionisanje njihove ekonomije bez snabdevanja iz Rusije, dok za samu Bugarsku nisam siguran", kaže Novaković.

Komentarišući prekid isporuke ruskog gasa Bugarskoj i najavu da će ova zemlja razmotriti svoje ugovore sa Gaspromom koji uključuju i tranzit ka Srbiji on je rekao da su to spekulacije i da Evropskoj uniji nije u interesu da se transport gasa preko Turskog toka 2 prekine, ali da Bugarska može jednostrano da učini neke korake koji bi značajno zakomplikovali situaciju za snabdevanje Srbije ovim energentom.

Bugarski ministri sutra u Briselu

Ministar energetike Aleksandar Nikolov je izjavio da je Rusija zaustavila protok gasa u Bugarsku zbog nespremnosti Sofije da ga plaća u rubljama i dodao da će sutra posetiti Brisel zbog novonastale situacije. Kako je najavljeno, zamenik premijera Asen Vasilev i Nikolov otputovaće u četvrtak u Brisel, kako bi sa zvaničnicima Evropske unije razgovarali o aktuelnoj situaciji, prenosi Rojters.

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj, jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporučeno gorivo, izveštava TASS.

Tanjug/AP/Michael Sohn

 

"Gasprom eksport je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom“, saopštio je Gasprom.

Dodaje se da Gasprom eksport nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak, 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će, "u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

Moravjecki: Poljska se neće uplašiti

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je oštro reagovao na iznenadni prekid isporuke gasa njegovoj zemlji i taj postupak ruskih vlasti okarakterisao kao osvetu zbog novih sankcija koje je Poljska uvela Rusiji. Obraćajući se poljskom parlamentu, premijer Moravjecki je obećao da Poljsku "neće uplašiti" isključenje gasa.

Moravjecki je dodao da su potrebe Poljske namirene, zahvaljujući dugogodišnjim naporima usmerenim na obezbeđivanje gasa iz drugih zemalja i da "ruska gasna ucena" neće imati efekta na njegovu zemlju, navodi AP.

U međuvremenu se oglasio energetski koncern Uniper, koji je najveći klijent ruskog Gasproma, i saopštio da ruski gas i dalje teče gasovodom kroz Poljsku. Koncern ističe da ne očekuje ograničenja u isporuci gasa iz Rusije usled spora Moskve i Poljske.

"To neće imati posledice po tranizt isporuka kroz Poljsku“, uveren je direktor Unipera Nik den Holander. On je u telefonskoj konferenciji sa analitičarima kazao da se trenutno ne vide veće promene na toj ruti.

Bugarska računa na tečni gas iz Grčke

Grčki premijer Kirjakos Micotakis je jutros razgovarao telefonom sa premijerom Bugarske Kirilom Petkovim. Micotakis je rekao da će Grčka pomoći Bugarskoj u suočavanju sa novonastalom situacijom koju su toj zemlji izazvale ruske odluke u energetskom sektoru. Konkretno Grčka će pomoći pošiljkama tečnog gasa preko Revituse, o bugarskom trošku i ubrzanjem procedura za naftovod IGB, koji povezuje Grčku sa Bugarskom i omogućava Bugarima pristup TAP-u.

Posledice po Bugarsku zapravo pogađaju Grčku, koja je u kontekstu solidarnosti pozvana da popuni praznine susedne zemlje, pri čemu joj pomažu objekti na Revitusi. Ostrvo u blizini Megare, koje predstavljaju kapiju za tečni gas u Grčkoj, Bugarska je pre mesec dana ponovo iskoristila u kontekstu poboljšanja snabdevanja zemlje gasom. Takođe, u svim planovima koje su grčke vlasti s vremena na vreme razrađivale kako bi obezbedile energetsku adekvatnost na grčkom tržištu, računale su i na potrebe susedne zemlje za gasom i pomoći Grčke kako bi mogle da ispune sopstvene potrebe, koje su procenjene na tri milijarde kubnih metara.

Presudni datum je 20. maj kada će od grčkih dobavljača - kompanija DEPA, Mitilineos i Promiteas Gus biti zatraženo da plate svoje isporuke gasa, nadajući se da će EU u međuvremenu rešiti situaciju oko plaćanja u rubljama.

Grčka vlada nastavlja sa akcijama koje imaju za cilj da obezbede energetsku stabilnost, povećanjem kapaciteta na ostrvu Revitusa kroz zakup dodatnog plutajućeg rezervoara, tako da se kapacitet podigne sa 225.000 na 375.000 kubnih metara. To znači da će moći da istovare dva, a ne jedan brod tečnog gasa LNG-a. Radiće i na povećanju eksploatacije lignita za 50 odsto u naredne dve godine,  maksimalnilnom doprinošenju energetskog miksa, prebacivanju pet jedinica za proizvodnju gasa koje rade na prirodni gas da rade direktno na dizel
i na povećanju skladištenja gasa gde god je to moguće, u državama poput Italije. U doglednom roku nastojaće i da povećaju snabdevanje gasom iz azerbejdžanskog TAP-a. Kako navode, to nije nešto što se može uraditi sutra, jer su potrebne intervencije i ulaganja u rudarstvo i infrastrukturu.

Ukidanje gasa Poljskoj i Bugarskoj upozorenje Nemačkoj

Obustava isporuke ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj je upozorenje Nemačkoj da razmisli o najavljenom embargu EU na uvoz ruske nafte, uveren je direktor Bečkog ekonomskog instituta (WIIW) Mario Holcner. On je kazao da ne zna koliko je za Rusiju pametno da obustavi isporuku gasa kada se razmatra uvođenje embarga na naftu, jer time sebi uskraćuje prihode.

Zahtev Rusije da „neprijateljske“ države plaćaju ruski gas u rubljama je sigurno prekretnica koja bi mogla voditi ka zaoštravanju konfrontacije, ocenio je ekonomista WIIW Vasilj Astrov na današnjoj konferenciji za štampu.

Holcner smatra da je diskusija na temu da li se nešto plaća rubljama, dolarima ili u evrima nalik na virtuelnu raspravu, jer je kojom god valutom do sada plaćano ta svota pretvarana u rublje. Prema njegovim rečima, 80 odsto prihoda od izvoza je moralo biti menjano u rublje, a sada je to 100 odsto, te, kako kaže, diskusija o tome ekonomski nema mnogo smisla, već je samo simbolična.

Astrov, međutim, ukazuje da direktno plaćanje u rubljama Rusiji pruža mogućnost da zaobiđe sankcije protiv Gazprombanke. Holcner smatra da obustavom isporuka gasa Poljskoj i Bugarskoj Rusija izlaže testu ozbiljnost sankcija EU.

Poljska je, kako je kazao, svakako nameravala da odustane od uvoza ruskog gasa, pa je odluka Moskve samo simbolična, a i u slučaju Bugarske je takva odluka simbolična, jer, napominje, ona je najslabija karika, najsiromašnija zemlja EU. Za Rusiju je potpuni embargo na naftu i gas postati problem, smatra Astrov, jer, kako kaže, 40 odsto prihoda ruske države dolazi iz energetskog sektora. Holcner, međutim, ne veruje da bi potpuni embargo doveo do obustavljanja rata.

„Ne verujem da je moguće Rusiju na nešto naterati“, uveren je.

Mihajlović: Dve opcije za Srbiju u slučaju prekida snabdevanja

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da se snabdevanje gasa u Srbiji za sada odvija neometano i da naša zemlja dobija gas preko Bugarske, kao i do sada.

"Gas iz Gasproma tranzitira se ka Srbiji u ne manjim količinama nego obično - oko šest miliona kubnih metara gasa. Srbija sada na dnevnom nivou, s obzirom na to da je letnje vreme i nije grejna sezona, troši oko 4,6 miliona kubnih metara.

Prema njenim rečim, jedna od stvari koja može da se desi je da ukoliko se prekine isporuka nekoj tranzitnoj zemlji, ta zemlja uzima za svoje potrebe gas iz tranzita namenjen nekoj drugoj državi. Objasnila je da, ukoliko do toga dođe i Srbija ne dobije, kroz svoj tranzit, one količine koje su ugovorene, Srbija ima tri mogućnosti i za koje je spremna.

Prva mogućnost je da se koristi gas iz Banatskog dvora, gde za sada u srpskom delu imamo gasa za 21 dan, a u ruskom za 22 dana. Dnevno iz Banatskog dvora, kazala je Mihajlovićeva, može da se izvlači pet miliona metara kubnih gasa.

Gazprom

 

Drugi krizni plan, ukoliko se gas ne bude isporučivao u dogovorenim količinama, podrazumeva zamenu gasa nekim drugim energentom, a to bi verovatno bio mazut. Ona je navela i da se razmatra zakup kapaciteta u nekom skladištu van Srbije, najverovatnije u Mađarskoj i da se razmišlja o zajedničkoj kupovini gasa sa Evropom. Mihajlovićeva je istakla da se situacija u Evropi menja iz dana u dan i da je sada aktuelno plaćanje gasa rubljama.

"Nemačka i Austrija su napravile dualni sistem, što znači da novac daju Gasprom banci, a odatle novac ide dalje i gas se plaća u rubljama. Rusija na svaka tri dana zarađuje milijardu dolara samo od trgovine gasom i naftom. Svaka zemlja sada gleda svoje interese, a cilj naše države je da se na sve moguće načine obezbede dovoljne količine gasa za celu godinu", rekla je Mihajlovićeva.

Komentari (0)

Biznis