Evropa

Gasprom: Potpuno smo obustavili isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj

Komentari

Autor: Tanjug

27/04/2022

-

08:32

Gasprom: Potpuno smo obustavili isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj
Gasprom: Potpuno smo obustavili isporuke gasa Poljskoj i Bugarskoj - Copyright EPA/FILIP SINGER

veličina teksta

Aa Aa

Ruski energetski gigant Gasprom saopštio je danas da je potpuno obustavio isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj jer nisu izvršile plaćanje u rubljama za isporuke, izveštava Tas s.

"Gasprom eksport je obavestio Bulgargaz i PGNiG o obustavi isporuke gasa počev od 27. aprila do trenutka kada izvrše plaćanje kako je predviđeno uredbom“, saopštio je Gasprom.

Dodaje se da Gasprom eksport nije primio uplate za isporučeni gas u aprilu od tih kompanija do kraja radnog dana u utorak 26. aprila, kada je istekao rok za izmirenje obaveza.

Ruska gasna kompanija je upozorila da su Bugarska i Poljska tranzitne države, zbog čega će "u slučaju nedozvoljenog izvlačenja ruskog gasa iz tranzitnih količina za treće zemlje, isporuke u tranzitu biti smanjene za izvučenu količinu".

Međutim, uprkos ovoj najavi ruski gas nastavio je juče da teče ka Poljskoj i Bugarskoj, pa je tako fizički tok gasa preko gasovoda Jamal-Evropa od Belorusije ka Poljskoj iznosio 3.449.688 kilovat-sati u 4:22 časa po srednjoevropskom vremenu.

Takođe, izvršni direktor bugarskog operatera gasne mreže Bulgartransgaza, Vladimir Malinov, izjavio je jutros za Rojters da isporuke ruskog gasa Bugarskoj za sada nastavljaju da pritiču.

Bugarsko Ministarstvo energetike saopštilo je u utorak da je bugarska državnu gasna kompaniju Bulgargaz dobila obaveštenje od Gasproma da će od danas biti obustavljene isporuke gasa.

Bugarsko ministarstvo će kasnije danas održati brifing za novinare na kojem će javnost obavestiti o situaciji.

S druge strane, poljska državna gasna kompanija PGNiG takođe je objavila u utorak da je od Gasproma dobila obaveštenje da će joj od 27. aprila od 8:00 časova po poljskom vremenu biti potpuno obustavljene isporuke gasa jer je odbila da plati račun u rubljama.

"PGNiG smatra da je obustava isporuke gasa u suprotnosti sa ugovorom o Jamalu. Prema tome, kompanija će preduzeti adekvatne radnje da ponovo uspostavi izvršenje isporuka gasa po ugovoru“, navela je poljska kompanija u saopštenju.

Štaviše, poljska kompanija je poručila da zadržava pravo da traži naknadu štete zbog obustave isporuka gasa i da će ostvariti sva ugovorna i druga prava koja ima po zakonu.

Zvanična Sofija je ocenila da nova dvostepena procedura plaćanja koju je predložila Rusija nije u skladu sa postojećim ugovorom koji važi do kraja ove godine i predstavlja značajan rizik za Bugarsku. Bugarsko ministarstvo energetike je navelo da trenutno nisu potrebna nikakva ograničenja potrošnje u zemlji.

Sijarto: Mađarskoj normalno stiže gas preko Srbije i Bugarske

Mađarska dobija ruski gas prema ugovoru sa Gaspromom preko Bugarske i Srbije, a Gasprom je obavestio Budimpeštu da se tranzitne pošiljke preko Bugarske posebno obrađuju, saopštio je danas mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Želim sve da uverim da obustava gasnih pošiljki Bugarskoj ne znači zaustavljanje tranzitnih pošiljki preko Bugarske", napisao je Sijarto na svom Fejsbuk nalogu, prenosi Rojters.

On je dodao da Mađarskoj dospeva sledeća obaveza za plaćanje ruskog gasa 22. maja, i da će ta zemlja transferisati sredstva u evrima Gazprombanci, gde će iznos biti konvertovan u rublje.

Rab: Prekidom isporuka gasa Rusija postaje ekonomska parija

Odluka o prekidu isporuku gasa Poljskoj imaće vrlo štetan efekat i na samu Rusiju i samo će pojačati njen status ekonomske i političke parije, izjavio je danas zamenik britanskog premijera Dominik Rab.

"Upozoravali smo na ovo već neko vreme.. Stajaćemo rame uz rame sa našim poljskim prijateljima i saveznicima", rekao je Rab za "Skaj njuz", prenosi Rojters.

Rab je naveo da će zaustavljanje isporuka gasa "imati veoma štetan efekat i na Rusiju, jer time ona postaje sve dalja i dalja i sve više i više, ne samo politički parija, već i ekonomski parija", prenosi britanska agencija.

Komentari (0)

Evropa