Biznis vesti

Ministarstvo trgovine o novom zamrzavanju cena: Trgovci ne smeju promenom pakovanja da izbegnu ograničenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/04/2022

-

14:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Republike Srbije usvojila je na jučerašnjoj sednici izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničavanju cene četiri osnovne životne namirnice kao i svinjskog buta. Uredba će se primenjivati u trajanju od 60 dana, a iz Ministarstva trgovine za Euronews Srbija kažu da se ne očekuju nestašice namirnica zbog ove uredbe.

"Nestašice ne očekujemo, proizvođači su obavešteni pre donošenja uredbe i konsultovani su. Što se tiče osnovnih životnih namirnica biće i dalje zamrznute na onim cenama koje su postavljene 15. novembra", rekao je za Euronews Srbija Uroš Kandić, državni sekretar Ministarstva trgovine.

U namirnice kojima su cene ograničene spadaju šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T- 400 glatko u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, brašno tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i jestivo suncokretovo ulje u pakovanju od jednog litra i svinjsko meso - but.

Pored ovoga, Kandić dodaje da je određena i najviša cena za UHT mleko sa 2,8 odsto mlečne masti, i da ona iznosi 113,99 dinara.

"Trgovačka marža u okviru te cene ne sme biti veća od 12 odsto. Ideja je bila da zbog ugroženosti ljudi koji proizvode mleko dozvolimo da na neki način bude korigovana proizvođačka cena, ali da trgovačka cena ne sme prelaziti 113,99 dinara", kaže Kandić.

On isključuje mogućnost da neki proizvođači zaobiđu ovu uredbu time što bi promenili pakovanje, odnosno da se, na primer, šećer ili brašno prodaju u pakovanjima manjim od kilogram.

"U uredbi striktno piše na koje se artikle odnosi, koje su jedinice mere, kao i da moraju da se isporučuju u količinima kao i prethodnih godinu dana, pa je isključena mogućnost da se na taj način stvara nestašica. Već je bilo takvih situacija u određenim prodavnicama, ali naši inspektori su na terenu i trebalo bi da budu otklonjeni ti problemi", rekao je Kandić.

Povećane i cene goriva

U Srbiji su danas utvrđene i nove maksimalne cene evrodizela i benzina evropremijum BMB 95, koje će važiti nedelju dana - od 15 sati 29. aprila do 15 sati 6. maja.

Maksimalna cena evrodizela u narednih nedelju dana na pumpama će biti 206,20 dinara, a benzina evro premijum BMB 184 dinara. Ovo predstavlja povećanje cena od po 10 dinara i za jednu i za drugu vrstu derivata u odnosu na prethodnu nedelju.

Glavni razlozi za ovakvo povećanje cena evrodizela i benzina BMB 95 su, kaže Kandić, povećana marža koja je sada sedam dinara umesto doskorašnjih šest, i akciza koja je umanjena za 15 odsto, umesto za doskorašnjih 20.

Dodaje, međutim, da će za poljoprivrednike cena dizela ostati ista - fiksirana na 179 dinara po litru, i da se zbog toga ne očekuje da cena goriva stvara pritisak na cenu životnih namirnica u tom smislu.

Euronews TV

Tomislav Mićović, generalni sekretar udruženja naftnih kompanija, smatra, međutim, da je ovo povećanje marže za dinar i dalje nedovoljno.

"Sada je sedam umesto šest dinara koji će biti dodati na prosečnu maloprodajnu cenu. To je nedovoljno da se finansiraju svi troškovi koje ima neka benzinska stanica, a pomenuću samo državne takse poput priključka na autoput ili oglasne površine u urbanim sredinama", rekao je Mićović za Euronews Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis