Biznis vesti

Evropska komesarka o obustavi isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj: Bilo koja država mogla bi da bude sledeća

Komentari

Autor: Tanjug

02/05/2022

-

21:36

Evropska komesarka o obustavi isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj: Bilo koja država mogla bi da bude sledeća
Tanjug/AP/BTA Georgy Genchev - Copyright Tanjug/AP/BTA Georgy Genchev

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komesarka za energetiku Kadri Simson izjavila je danas da je odluka Gasproma da obustavi isporuke gasa Bugarskoj i Poljskoj "prekretnica u trenutnoj krizi" i upozorila da bi "bilo koja država mogla da bude sledeća".

Ona je ovo izjavila nakon sastanka ministara energetike EU u Briselu, prenosi BBC. Takođe, poručila je da, iako ne postoji neposredna pretnja evropskim snabdevanjima gasom, neizvesnost situacije znači da bi zemlje članice EU trebalo da unaprede nacionalne planove za vanredne situacije, izgrade dovoljno zaliha gasa pre zime i diverzifikuju izvore energije dalje od ruskih fosilnih goriva.

Prethodno je rekla da korišćenje šeme koju je predložila Moskva kako bi strane kompanije plaćale gas u rubljama, prekršilo sankcije Evropske unije.

"Plaćanje u rubljama preko mehanizma konverzije kojim upravljaju ruske javne vlasti i drugog namenskog računa u Gasprombanci predstavljalo bi kršenje sankcija i to je neprihvatljivo", rekla je Simson na konferenciji za novinare posle sastanka ministara energetike EU u Briselu, preneo je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis