Biznis vesti

Novi zakon donosi velike promene: Zdravstveno osiguranje i za domaćice

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2021

-

20:08

Novi zakon donosi velike promene: Zdravstveno osiguranje i za domaćice
Novi zakon donosi velike promene: Zdravstveno osiguranje i za domaćice - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Jedna od najvažnijih odredbi novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti jeste da će nezaposlene žene koje nisu imale zdravstveno osiguranje, sada to pravo moći da steknu po osnovu neplaćenog rada u kući, kao što su vođenje domaćinstva ili staranje i podizanje dece, izjavila je danas poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Na debati "Novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti u kontekstu ekonomskog osnaživanja žena i unapređenje radnih prava" koji je organizovala Fondacija Centar za demokratiju (FCD), a u okviru projekta "Radna prava su naša prava", Janković je kazala da postoji veliki broj žena koje rade kućne poslove, za koje nisu plaćene, i nemaju zdavstveno osiguranje.

Dodaje da se te žene uglavnom oslanjaju na primanja svog partnera i da se često dešava da iz nekih razloga ne mogu biti osigurane.

"Dešavalo se da su me žene zvale i pitale kako da odu na neku operaciju koja im je skupa, te je u tom smislu ova odredba od nemerljivog značaja", podvukla je Janković.

Ističe da je prethodni Zakon o rodnoj ravnopravnosti dao pojedine rezultate, ali, kaže, nedovoljno koliko se očekivalo.

Janković navodi da se najveća debata oko novog Zakona uglavnom vodila oko upotrebe reči "rod" i dodaje da razume zašto je zakon gotovo sveden na pitanje lingvistike.

"Moje mišljenje je da je sveden na lingivističko pitanje zbog političke upotrebe ili zloupotrebe, jer je nekako zanimljivo. Tu su se našli pozvani kao stručnjaci, pa ne mogu da nadju za sve reči ženski rod, neke reči deluju rogobatno", navela je Janković.

Važno pitanje kontrole

Pitanje, kaže, koje nameće ovaj zakon jeste da li država ima kapacitete za njegovu kontrolu, odnosno povećanje broja inspektora dok je još uvek na snazi kontrola zapošljavanja u javnom sektoru.

"Ja mislim da država nema kapacitete, da ti kapaciteti nisu dovoljni i potvrdjujem da se veliki broj individualnih kršenja dosadašnjih zakona završavao tako što bi konkretno u prekršajnim postupcima došlo do zastarelosti", navela je Janković.

Pozdravila je što novi zakon predviđa sankcije za kršenje odredbi iz tog zakona.

Objasnila je da u pojedinim oblastima postoji izražajan rodni disbalans, kao što su oblasti socijalne zaštite gde preovlađuju žene ili transporta gde preovlađuju muškarci.

"Nisam optimista da ćemo jednostavno doći do uravnotežene zastupljenosti poslova, jer nam i situacija na tržištu rada ne ide na ruku", istakla je Janković.

Navela je da se najveći broj pritužbi instituciji Poverenika za poslednjih 10 godina odnosio na diskriminaciju žena u oblasti rada i zapošljavanja, a da se najveći broj slučaja odnosio na raspoređivanje žena na niža ili niža plaćenja radna mesta nakon porodiljskog.

"Odredba koja zabranjuje takvo ponašanje poslodavaca postojala je i u prethodnom zakonu", podseća Janković i dodaje da novi zakon takođe predviđa zabranu tog premeštanja, osim u slučaju organizacionih promena.

Tanjug/Tanja Valić

Brankica Janković

"Videćemo kako će se ta odredba odraziti u praksi, priznaću da nisam optimista", navela je Janković.

Naglašava da samo odluke na sudovima u pojedinim slučajevima mogu da pošalju jasnu poruku da je takvo ponašanje zabranjeno.

Zamenica Zaštitnika građana Jelena Stojanović ističe da je vrlo značajno usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti, posebno, kaže, imajući u vidu nedostatke prethodnog zakona na koje je institucija Zaštitnika ukazivala.

"Postoji veliki broj žena koje su nevidljive za sistem, koje su time marginalizovane, ekonomski obeshrabljene i to je zapravo jedan lanac koji povlači posledice i dugoročno prilikom ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja, a kasnije iz penzijskog osiguranja", kaže Stojanović.

Zene starije od 45 godina diskriminisane na tržištu rada

To je, naglašava, naročito problem za žene posle 45. godine koje su, kaže, na tržištu rada diskriminisane jer ih poslodavci prepoznaju kao kategoriju koja nije poželjna i dovoljno produktivna.

Profesorka prava Marijana Pajvančić takođe smatra da je novi zakon ambiciozan i da nije bez razloga tako napravljen jer se na njega dugo čekalo.

Prednosti novog zakona su, navodi, što zakon predviđa sankcije, što implementacioni instrumenti slede odmah nakon primene zakona, vrednovanje kućnog rada, jednaka nadoknada za jednak rad, jednako postupanje ne samo prema zaposlenima, već i prema radno angažovanim licima, ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu za osobe koje obavljaju kućne poslove.

Komentari (0)

Biznis