Biznis vesti

Potresi na berzama: Na Vol Stritu zbrisano više od 7 biliona dolara ove godine

Komentari

Autor: Tanjug

13/05/2022

-

09:49

Potresi na berzama: Na Vol Stritu zbrisano više od 7 biliona dolara ove godine
Potresi na berzama: Na Vol Stritu zbrisano više od 7 biliona dolara ove godine - Copyright Tanjug/AP/Mark Lennihan

veličina teksta

Aa Aa

Na Vol Stritu je u 2022. zbrisano više od 7 biliona dolara tržišne vrednosti najlikvidnijih akcija u indeksnoj korpi S&P 500. Ovaj indeks je od kraja decembra prošle godine pao za skoro 18 posto nakon što je u četvrtak oslabio za 0,1 procenat, tako da se jedva drži iznad nivoa ulaska u "medveđe tržište", koje podrazumeva gubitak vrednosti od 20 odsto, izveštava CNN

Industrijski indeks Dau Džons, koji se juče spustio za oko 104 poena ili 0,3 odsto, ove godine je u padu za više od 13 procenata.

Najviše su stradale tehnološke akcije u indeksnoj korpi Nasdak, koje su, uprkos blagom oporavku u četvrtak, ušle ove godine duboko na teritoriju "medveđeg tržišta" s padom od 27 procenata.

Gotovo 3 biliona dolara zbrisane tržišne kapitalizacije akcija u korpi S&P 500 potiče od kompanija iz tehnološkog sektora.

Ko je najviše izgubio?

Akcije tehnoloških lidera Epla, Majkrosofta, Amazona, Guglovog vlasnika Alfabeta, Fejsbukove matične kompanije Meta Platforms i Tesle su u debelom minusu, ali je najveći gubitnik u S&P 500 ove godine Netfliks, koji je pao za više od 70 procenata, navodi američka TV stanica.

Ovaj ubrzani pad je uključio alarmno zvono i pojačao strah da bi američka ekonomija mogla da izgubi zamajac nakon snažnog oporavka od duboke, ali kratke recesije izazvane pandemijom.

Prema podacima istraživačke firme Bispouk Investment, Nasdak je pao za više od 20 procenata u poslednjih 30 trgovačkih dana. Pad tog obima dogodio se samo 11 puta u prošlosti, pri čemu je devet bilo "povezano sa recesijom", naveli su analitičari Bispouka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis