Biznis vesti

Mask prodao akcije Tesle za još milijardu dolara

Komentari

Autor: Tanjug

25/11/2021

-

08:37

Mask prodao akcije Tesle za još milijardu dolara
Mask prodao akcije Tesle za još milijardu dolara - Copyright Tanjug/ Will Heath/NBC via AP

veličina teksta

Aa Aa

Glavni izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask prodao je još jedan deo akcija kompanije za oko 1,05 milijardi dolara, prema finansijskim podacima objavljenim ove nedelje na berzi.

On je ovog meseca prodao "Tesline" akcije za ukupno 9,85 milijardi dolara, prenosi CNBC, precizirajući da je 10. novembra realizovao prodaju u iznosu od 6,9 milijardi dolara, a 15. i 16. novembra u iznosu od još 1,9 milijardi dolara.

Šef "Tesle" je deo akcija prodao kako bi izmirio poreske obaveze koje se odnose na kapitalnu dobit ostvarenu po osnovu opcija (kupovina akcija kompanije po dogovorenoj povoljnijoj ceni).

Mask i njegov trust i dalje drže više od 169 miliona akcija kompanije. Nakon što je Mask počeo da prodaje akcije "Tesle", njihova vrednost je pala za 15,4 odsto u sedmici završenoj 12. novembra, što je bila najgora berzanska nedelja ove kompanije u poslednjih 20 meseci.

U sredu popodne, deonice "Tesle" na Vol Stritu su ojačale za oko 1,0 odsto.

Mask je 6. novembra sproveo neformalnu anketu na Tviteru pitajući više od 60 miliona njegovih pratilaca na toj mreži da li treba ili ne da proda 10 posto svojih akcija u "Tesli", a njihova preporuka je bila da proda.

Mask je već ranije ove godine nagovestio da će verovatno prodati „veliki blok“ svojih opcija u četvrtom kvartalu, pošto bi mu marginalna poreska stopa po isteku važenja opcija na "Tesline" akcije iznosila 50 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis