Biznis lideri

Bogatiji od mnogih država i kompanija - koliko zaista novca ima Ilon Mask?

Komentari

Autor: Jovan Đurić

10/11/2021

-

19:40

Bogatiji od mnogih država i kompanija - koliko zaista novca ima Ilon Mask?
Bogatiji od mnogih država i kompanija - koliko zaista novca ima Ilon Mask? - Copyright AP Photo/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Kao i toliko puta ranije, Ilon Mask je nedavnim tvitom izazvao burnu reakciju javnosti, kada je svoje pratioce u anketi pitao da li bi trebalo da proda 10 odsto svojih akcija u kompaniji Tesla. Učestvovalo je više od tri miliona ljudi, a oko 58 njih reklo je da bi Mask trebalo da proda akcije. Mada je ovaj tvit izazvan pričama o takozvanim nerealizovanim dobicima kao sredstvu za izbegavanje poreza, nije loš povod da se vidi koliko zaista iznosi bogatstvo vlasnika kompanija "Tesla" i "Space X".

Krajem oktobra, Mask je postavio novi rekord - postao je prva osoba u istoriji čije se bogatstvo procenjuje na više od 300 milijardi dolara. Ovo se, naravno, odnosi na neto bogatstvo, odnosno ukupnu procenu deonica i svega ostalog u nečijem vlasništvu.

Ovo se desilo nakon što je vrednost deonica Tesle porastao za oko deset milijardi dolara, nakon što su potpisali ugovor sa rental kompanijom Herc koja se obavezala da od njih kupi 100.000 automobila.

Ukupno bogatstvo Ilona Maska, tako, prema Blumbergovom indeksu, procenjuje se danas na 323 milijarde dolara, što ga čini ubedljivo najbogatijom osobom na svetu - poređenja radi, na drugom mestu je  Džef Bezos, a njegovo bogatstvo procenjuje se na 201 milijardu dolara.

Istog dana kada je Mask prešao granicu od 300 milijardi dolara bogatstva, Majkrosoft je dospeo na prvo mesto najbogatijih kompanija, sa tržišnom kapitalizacijom od oko 2.53 biliona dolara (na drugom mestu je Epl sa oko 2.47 biliona).

Iako se Mask već neko vreme nalazi na prvom mestu liste najbogatijih osoba sveta, nekim poređenjima je moguće dobiti bolju sliku o tome koliko je zapravo bogat.

Maskovo bogatstvo procenjeno je 323 milijarde dolara, a Bruto društveni proizvod (BDP) njegove rodne Južne Afrike, zemlje sa oko 60 miliona stanovnika, u 2020. godini iznosio je oko 301 milijarde dolara.

Isto tako, Pakistan, država sa oko 220 miliona stanovnika, prošle godine zabeležila je BDP od oko 263 milijarde dolara.

Za bogatstvo Ilona Maska svakako je najzaslužnija njegova kompanija Tesla, ali kako trenutno stoje stvari, ovaj južnoafrikanac je bogatiji od velikog broja svetski poznatih firmi.

Da ga uporedimo samo sa nekima - Volt Dizni (321 mlijarda), Netfliks (288.5 milijardi) i Najki (272 milijarde) imaju manju tržišnu kapitalizaciju od Maska.

Sama Maskova kompanija, Tesla, ima tržišnu kapitalizaciju od oko 1.1 biliona dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis