Fokus

"Tražio si jasan plan - evo ga": Funkcioner UN odgovorio Masku kako da reši glad u svetu sa 6,6 milijardi dolara

Komentari

Autor: Jutarnji.hr

19/11/2021

-

18:50

"Tražio si jasan plan - evo ga": Funkcioner UN odgovorio Masku kako da reši glad u svetu sa 6,6 milijardi dolara
"Tražio si jasan plan - evo ga": Funkcioner UN odgovorio Masku kako da reši glad u svetu sa 6,6 milijardi dolara - Copyright AP/Domenico Stinellis, Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Šef Svetskog programa za hranu Ujedinjenih nacija (WFP), organizacije koja se bavi pomoći gladnim ljudima u svetu, izneo je plan za trošenje 6,6 milijardi dolara za pomoć osobama koje se suočavaju s nestašicom hrane.

Bio je to odgovor Dejvida Bizlija na javnu debatu s Ilonom Maskom, milijarderom i vlasnikom kompanije za električna vozila Tesla, čije se bogatstvo procenjuje na 286 milijardi dolara, koji je poručio da će donirati šest milijardi UN-ovom programu ako agencija može opisati kako bi "tačno ta donacija mogla funkcionisati". 

Bizli je u ponedeljak postavio na Tviteru link do dokumenta od  1.000 reči, koji sadrži sažetak plana kako bi nahranili gladne u svetu.

Iznos koji je spomenuo Mask potrošio bi se na obroke i vaučere za hranu za više od 40 miliona ljudi u 43 zemlje sveta koji su "na rubu gladi". Time bi se, napisao je Bizli, sprečila nadolazeća katastrofa.

U dokumentu koji je Bizli objavio, WFP predlaže da se 3,5 milijardi dolara upotrebi za direktnu kupovinu i isporuku hrane, dve milijarde dolara za gotovinu i vaučere za hranu (uključujući naknade za transakcije) na mestima gde tržišta mogu da funkcionišu i još 700 miliona dolara za upravljanje novim programima hrane koji su prilagođeni uslovima u zemlji i obezbeđuju da pomoć stigne do najugroženijih.

Još 400 miliona dolara bi se koristilo za upravljanje operacijama, administraciju i odgovornost i koordinaciju lanca snabdevanja.

"Svet je u plamenu"

"Svet je u plamenu. Upozoravao sam na savršenu oluju koja se sprema zbog kovida, sukoba, klimatskih šokova i sada, rastućih troškova lanca snabdevanja. Ovde je. Ova kriza vezena za glad je hitna, bez presedana i može se izbeći", napisao je Bizli u posebnom tvitu, tagujući Maska, koji je najbogatija osoba na svetu sa bogatstvom koje vredi približno 286 milijardi dolara.

"Tražili ste jasan plan i otvorene knjige. Evo ga! Spremni smo da razgovaramo sa vama - i sa bilo kim drugim - ko je ozbiljan u vezi sa spasavanjem zivota", napisao je Bizli.

Bizli prozvao Maska i Bezosa

Mask još nije odgovorio, pa UN-ova agencija čeka reakciju. Njihova razmena je počela kada je u intervjuu sa CNN-om Bizli pozvao milijardere da "jednokratno uskoče", posebno navodeći Maska i Džefa Bezosa, šefa Amazona. Rekao je tada da bi dva odsto njihovog bogatstva rešilo problem gladi u svetu. 

"Ako WFP može da opiše na Tviteru tačno kako će šest milijardi dolara rešiti svetsku glad, prodaću Tesline akcije odmah i to učiniti", napisao je Mask na Tviteru.

Međutim, ni on ni Bezos još nisu odgovorili na upite za donaciju. Bezosova portparolka uputila je novinare na druge njegove dobrotvorne donacije, a Maskov odgovor, budući da se upleo javno u raspravu - još se čeka. Ovaj milijarder može se pohvaliti mnogim dobrotvornim donacijama, ali, odluči li se na ovu, bio bi to po visini donacije presedan.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet