Biznis vesti

Vlada privremeno ograničila cene gasa

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

21:34

Vlada privremeno ograničila cene gasa
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije danas je usvojila Uredbu o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Republici Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu prirodnog gasa.

Cilj Uredbe je otklanjanje posledica skoka cene prirodnog gasa kao način ublažavanja posledica energetske krize, a u cilju zaštite privrede i građana koji su upućeni na korišćenje ovog energenta.

Kako bi se obezbedilo normalno snabdevanje svih potrošača prirodnim gasom, neophodno je da se obezbedi pravo na nadoknadu razlike u ceni prirodnog gasa nabavljenog iz uvoza i cene prirodnog gasa iz uvoza koja se koristila za obračun cene za dalju prodaju snabdevačima, javnim snabdevačima i krajnjim kupcima za novembar 2021. godine.

Takođe, neophodno je da se obezbedi i pravo na nadoknadu razlike u trenutnoj ceni prirodnog gasa proizvedenog u Republici Srbiji, u odnosu na isti mesec 2021. godine.

Na današnjoj sednici je usvojena i Uredba o obveznicama sistema energetskog menadžmenta - SEM čime je proširen obuhvat Obveznika sistema energetskog menadžmenta.

Ovom uredbom se bliže utvrđuju kriterijumi na osnovu kojih se utvrđuju Obveznici SEM-a i to jedinice lokalne samouprave i gradske opštine sa više od 20.000 stanovnika, drugi organi i organizacije Republike Srbije naročito uzimajući u obzir površinu i vrstu objekta koji koriste.

U sektoru proizvodnje granična vrednost potrošnje primarne energije koja definiše Obveznike sistema energetskog menadžmenta je sa 29,08 GWh spuštena na 25 GWh.

U sektoru trgovine, granična vrednost potrošnje primarne energije je sa 16,63 GWh spuštena na 7GWh.

Godišnji ciljevi ušteda energije za Obveznika sistema energetskog menadžmenta za tekuću kalendarsku godinu je ušteda na svakoj lokaciji 1 odsto primarne energije koja je utrošena na toj lokaciji u prethodnoj kalendarskoj godini po jedinici proizvoda ili ekvivalentnog proizvoda.

U javnom sektoru se očekuju godišnje uštede energije od oko 6,9GWh na osnovu čega se očekuje smanjenje troškova za energiju i energente u budžetu od oko 46,3 miliona dinara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis