Biznis vesti

Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji: Primer Piroćanca Bratislava Vidanovića samo je jedan u nizu

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2022

-

11:35

Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji: Primer Piroćanca Bratislava Vidanovića samo je jedan u nizu
Male solarne elektrane niču na krovovima u Srbiji: Primer Piroćanca Bratislava Vidanovića samo je jedan u nizu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Interesovanje za izgradnjom malih kućnih solarnih elekrana u našoj zemlji sve je veće, posebno zbog energetske krize, a novine u zakonskoj regulativi omogućile su i da male solarne elektrane uđu u sistem EPS-a i to po sistemu "proizvođač-potrošač".

Piroćanac Bratislav Vidanović, po struci IT stručnjak, na krovu svog doma napravio je solarnu elektranu snage 10 kilovata za koju kaže da očekuje da će mu omogućiti da proizvede svu neophodnu električnu energiju za svoje domaćinstvo.

"Investicija košta otprilike 1.000 evra po kilovatu, naša elektrana je snage 10 kilovata, trebalo nam je pet-šest meseci da ovu investiciju realizujemo, ali nadam se da će u bliskoj budućnosti to biti još brže. Cilj nam je da svedemo potrošnju na nulu. Inače ja koristim i električni motocikl, hibridni auto i želja mi je bila da ostvarim nultu emisiju ugljenika" kazao je Vidanović Tanjugu.

Po njegovim rečima, očekivanja su da će se investicija otplatiti u potpunosti za desetak godina.

"Naravno, zavisi se od vremenski uslova ali očekujemo da se ulaganje vrati za deset godina. Princip po kome sve funkcioniše je takav da svu proizvedenu struju šaljemo EPS-u, od koga uzimamo nazad onoliko struje koliko nam treba, a kasnije se na kraju svakog meseca određuje stvarna potrošnja", kaže Vidanović.

Stručnjak za male solarne elektrane Dejan Cvetković, iz Niša, koji je instalirao solarnu elektranu, prvu takve vrste u ovom delu Srbije, kazao je za Tanjug da je interesovanje za solarnim elektranima u velikom porastu zbog aktuelne energetske situacije na globalnom nivou.

"Samim postavljanjem solarne elektrane na krov vi postajete "potrošač-proizvođač". Električnu energiju koju proizvedete ostavljate u rezervi elektrodistributivnom sistemu, a kasnije koristite po potrebi. Ovakve elektrane mnogo se koriste u EU, a u Srbiji je interesovanje sve veće" nkaže Cvetković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis