Biznis vesti

Institut za međunarodne finansije predviđa: Zbog invazije ruska ekonomija će se vratiti na nivo iz 2007. godine

Komentari

Autor: Business Insider

09/06/2022

-

21:04

Institut za međunarodne finansije predviđa: Zbog invazije ruska ekonomija će se vratiti na nivo iz 2007. godine
Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin, Pixabay, Google Maps - Copyright Tanjug/AP/Mikhail Metzel, Sputnik, Kremlin, Pixabay, Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Invazija Vladimira Putina na Ukrajinu izbrisaće 15 godina ekonomskog rasta Rusije, smatra uticajno udruženje finansijskih stručnjaka. Predviđanje je dao Institut za međunarodne finansije, kolektiv koji čine predstavnici svetskih finansijskih firmi, prenosi Rojters.

Grupa je navela nekoliko posledica invazije koje bi teško pogodile ruske finansije. Procenjuje se da bi šteta vratila rusku privredu na njenu veličinu 2007. godine.

Glavna tri razloga su:

  • povlačenje kompanija iz Rusije koje otpuštaju radnike
  • kolaps izvoza zahvaljujući sankcijama
  • talentovani Rusi koji napuštaju zemlju

Grupa stručnjaka je takođe predvidela da će se ruska privreda smanjiti za 15 odsto u 2022. godini i dodatnih tri odsto u 2023. godini.

Navodi se i da bi situacija mogla postati još gora po Rusiju u zavisnosti od toga koliko brzo zemlje u Evropi uspeju da ispune svoj plan i prestanu da troše ruski gas i naftu.

Podsetimo, EU je pristala da obustavi oko 90 odsto ruskog uvoza nafte do kraja godine, ali je rekla da bi zaustavljanje uvoza prirodnog gasa iz Rusije trajalo mnogo duže.

Osim toga, Rusjia se nalazi na ivici istorijskog neplaćanja duga jer se susreće sa sve većim poteškoćama u plaćanju svojih stranih kreditora nakon što je isključena iz finanijskog sistema SWIFT. Domaća kontrola kapitala ojačala je njenu valutu, ali s opadanjem potražnje za energijom u mnogim delovima sveta, morala je da nudi gorivo sa ogromnim popustima, posebno kada je u pitanju sirova nafta.

Izveštaj Instituta za međunarodne finansije je takođe pokazao da su ruski prihodi od uvoza zapravo porasli nakon invazije, uglavnom zahvaljujući rastućim cenama energije. Ali, stručnjaci kažu da će Rusija osetiti samo kratkotrajnu korist od tog fenomena i da bi njena izolacija od zapadnih tržišta bila daleko značajnija i nagrzila čitavu ekonomiju.

Komentari (0)

Biznis