Biznis vesti

Plenković: Hvatska želi da investira u gasovode i naftovode

Komentari

Autor: Tanjug

10/06/2022

-

22:22

Plenković: Hvatska želi da investira u gasovode i naftovode
Andrej Plenković - Copyright Tanjug/ Foto HINA/ Edvard Šušak

veličina teksta

Aa Aa

Hvatska želi da investira u gasovode i naftovode kako bi iskoristila svoj geostrateški položaj u novim okolnostima, rekao je danas premijer Andrej Plenković u Solunu, gde učestvuje na skupu Proces saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP).

"Hrvatska je u dobroj poziciji s obzirom na činjenicu da je investirala u LNG terminal na Krku, otvoren pre godinu i po, koji je funkcionalan i koji ćemo sada dodatno da modernizujemo i podignemo njegove kapacitete", rekao je Plenković.

On je pojasnio da bi dodatna investicija Hrvatske u gasovod i naftovod u novim okolnostima na najbolji mogući način, obezbedila dovoljno nafte i gasa za svoje potrebe, ali isto tako i za niz država potpuno zavisnih od ruskog fosilnog goriva.

Hina prenosi da je 13 članica Trinaest članica rezolucijom pozvalo na ubrzanje tranzicije na održive izvore energije, ali je i zaključilo da je prirodno gas "ključan izvor energije u dogledno vreme", do razvoja zelene tehnologije, te da su stoga od ključne važnosti LNG terminali i interkonekcije između gasovoda.

Lideri 13 članica SEECP okupli su se danas u Solunu na kraju grčkog predsedavanja ovom organizacijom, a naredna predsedavajuća je Crna Gora.

Komentari (0)

Biznis