Biznis vesti

Nova slovenačka vlada odustala od subvencija, od iduće nedelje u Sloveniji skuplje gorivo

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2022

-

10:06

Nova slovenačka vlada odustala od subvencija, od iduće nedelje u Sloveniji skuplje gorivo
Nova slovenačka vlada odustala od subvencija, od iduće nedelje u Sloveniji skuplje gorivo - Copyright Tanjug/AP/David Zalubowski

veličina teksta

Aa Aa

Gorivo na benzinskim pumpama u Sloveniji od iduće nedelje biće skuplje. Nova slovenačka vlada odustala je od subvencionisanja cene goriva, mere koju je pre mesec dana uvelo prethodno rukovodstvo, i od utorka uvodi novi model cena.

Prema tom modelu će cena goriva na benzinskim pumpama na autoputu biti formirana slobodno, dok će van autoputeva biti regulisana time što država određuje marže. Nova mera važiće 12 meseci, saopštio je slovenački premijer Robert Golob.

Kako će se novi model konkretno odraziti na cene goriva videće se tek iduće nedelje, pošto zavisi od trenutne cene na berzi, ali se svakako očekuje poskupljenje.

Vlada ima za cilj da cene budu na nivou Hrvatske i niže nego u Austriji i Italiji, kazao je Golob na konferenciji za štampu.

Da je novi režim cena goriva već na snazi, cena dizela bila bi na oko 1,80 evra, a benzina na oko 1,70 evra, a cena na pumpama na autoputevima može biti veća za 20 odsto.

Kakve su aktielne cene u Sloveniji?

Trenutno, na osnovu subvencionisane cene, litar dizela u celoj Sloveniji staje 1,668 evra, a benzina 1,56 evra.

"Aktuelni sistem je neodrživ", naglasio je premijer, ukazujući na visoke zahteve za obeštećenjem trgovaca gorivom, koje dobija redovno Ministarstvo privrede Slovenije.

Prethodna vlada se obavezala da trgovcima na veliko da obeštećenje za izgubljenu dobit, a prema Golobu da nije doneta nova mera, zahtevi bi dostigli do kraja godine visinu od 600 do 800 miliona evra. Da bi se ublažio očekivani rast cena goriva, vlada će do 1.jula doneti mere rasterećenja za pogođene grupe, kao što su poljoprivrednici, javni prevoz, i osobe koje zbog posla moraju da putuju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis