Biznis vesti

Cene goriva u Srbiji naredne nedelje - koliko će koštati dizel i benzin

Komentari

Autor: Z. R.

17/06/2022

-

13:11

Cene goriva u Srbiji naredne nedelje - koliko će koštati dizel i benzin
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Gorivo će se na pumpama u Srbiji i naredne nedelje prodavati po istim cenama koje su važile do danas.  Evrodizel će koštati 209 dinara za litar, a motorni benzin evropremijum BMB 95 će biti 198 dinara za litar koliko je ove nedelje koštao. Posle tri nedelje poskupljenja, ovo je prva kada cena goriva miruje.

Vlada Srbije produžila je 31. maja trajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata do 30. juna 2022. godine. U tekstu Uredbe o izmeni Uredbe o ograničenju visine cena derivata nafte, navedeno je da je neophodno produžiti period važenja ograničenja cena na još 30 dana.

"Imajući u vidu da je tržište naftnih derivata još nestabilno, članovi vlade doneli su ovakvu odluku u cilju sprečavanja većih poremećaja na tom tržištu i radi očuvanja životnog standarda stanovništva", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

To znači da će i u narednih mesec dana, svakog petka Ministarstvo trgovine saopštavati najvišu dozvoljenu cenu dve vrste goriva - evro dizela i evro premium BMB 95.

Vlada Srbije je 10. februara prvi put donela Uredbu kojom se uspostavljaju nove cene goriva na benzinskim pumpama širom Srbije, a potom je ona 10. marta produžena na još mesec dana i oročena do 11. aprila. Potom je pre mesec dana usvojila izmenjenu uredbu koja se odnosi na ograničavanje cena evro dizela i evro premijuma BMB 95, koja je bila oročena do 31. maja, a naknadno je produžena do kraja juna.

Izmene su se odnosile na zaradu benzinskih pumpi kojima je omogućena za dinar veća marža. Najviša maloprodajna cena evro dizela i bezina, prema uredbi, dobija se kada se prosečna veleprodajna cena ovog derivata uveća za sedam dinara. Privremeno je tada smanjen i iznos akciza na derivate nafte za 15 odsto. Uredbu o visini akcize Vlada Srbije je već produžila do 30. juna na sednici prošlog četvrtka.

Komentari (1)

Predrag

17.06.2022 15:11

Ovde nema nikakvog ogranicenja nego se cene dizu jednom nedeljno umesto svaki dan

Biznis