Biznis vesti

Radnici Fijata okončali blokadu magistralnog puta ka Čačku, sutra očekuju odgovor Vlade i Stelantisa o visini otpremnine

Komentari

Autor: Marko Subotić

20/06/2022

-

15:22

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Radnici kragujevačkog Fijata blokirali su danas na dva sata magistralni put Kragujevac-Kraljevo-Čačak, ističući da ne prihvataju socijalni program koji im je ponuđen. Radnici ne odustaju od svojih zahteva i kažu da sutra očekuju odgovor Vlade Srbije i Stelantisa na njihov zahtev da otpremnina bude 1.000 evra po godini staža, a ne 200 evra kao što im nudi poslodavac.

Radnici navode da je u 13 časova istekao produženi rok za prijavu radnika za rad u Stelantisovim fabrikama u inostranstvu. U prvom krugu prijavilo se oko 140 radnika. Oni očekuju da se i nakon isteka novog roka najviše 250 radnika prijavi za odlazak u Italiju, Slovačku, Nemačku i Češku i napominju da bi to bilo oko 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih u kompaniji.

Navode da su zadovoljni što su tokom vikenda i Vlada Srbije i Stelantis saopštili da je utvrđen takozvani broj zaštićenih radnika, odnosno struktura ljudi koji neće dobiti socijalni program, već će ostati zaposleni u Fijatu u Kragujevcu i u naredne dve godine. 

Saša Ðorđević, predsednik Samostalnog sindikata fabrike Fijat, istakao je da su novi detalji u vezi sa zaštitom položaja osetljivih kategorija zaposelnih ohrabrujući i da su izazvali interesovanje radnika.

"U subotu smo dobili nove detalje koji se odnose na zaštićene kategorije. One su konačno definisane kako treba. Konkretno ovo se odnosi na majke sa decom do pet godina i to vidimo kao dobar iskorak", rekao je Ðorđević

Zoran Miljković, predsednik Samostalnog sindikata "Fijat plastik" istakao je da se traže pisane garancije, kao i da se od zahteva ne odustaje.

"Čekamo sutra do 12 sati zvaničnu ponudu Vlade i tražimo pisane garancije. Ukoliko ih ne bude, krećemo u sredu za Beograd", rekao je Miljković

Podsetimo, Vlada Srbije i kompanija Fijat automobili Srbija (FCA) potvrdili su ono što je već dogovoreno tokom prethodnih razgovora u vezi sa fazom transformacije fabrike FCA Srbija u Kragujevcu, a to je da će, pre svega u tom procesu, biti zaštićene ranjive kategorije i žene i da će garantovati radna mesta onima koji se odluče za rad u inostranstvu.

Euronews/Marko Subotić

 

Kako su naveli u zajedničkom saopštenju Vlade Srbije i FCA Srbija, potvrđeno je obavezivanje Stellantisa da će garantovati radna mesta zaposlenima FCA Srbija koji će provesti jedan period u inostranstvu nakon što se vrate u Srbiju, kao i da isti uslovi za rad u inostranstvu kao za FCA Srbija važe i za FCA Plastiku, Slobodnu zonu FAS, FAS Akademiju.

U saopštenju se navodi da su u zaštićene ranjive kategorije i žene spadaju: žene na trudničkom ili porodiljskom odsustvu. majke sa decom kojoj je potrebna posebna briga, samohrani roditelji maloletne dece (udovci/udovice), majke sa decom do 5 godina, žene u procesu vantelesne oplodnje i osobe sa teškim invaliditetom.

Što se tiče plana transformacije, Stellantis je unapredio program koji se tiče rada u inostranstvu (tokom perioda od 18 do 24 meseca) tako da će bonus za podršku zaposlenima za rad u inostranstvu biti isplaćen u dve rate, veći deo iznosa pre polaska, a niži po povratku u Srbiju.

Na primer, radnici koji se odluče za Slovačku primiće 11.000 unapred, a bonus od 6.000 evra biće im isplaćeno kada se vrate u Srbiju.

Euronews/Marko Subotić

 

Vlada Srbije i FCA Srbija navode da će omogućiti zaposlenima da imaju bar tri perioda pauze tokom godine kako bi mogli da se vrate u Srbiju, kao i da će omogućavati da se zaposleni i njihove porodice periodično sastaju, organizovanjem redovnih autobuskih linija iz Kragujevca ka fabrikama u inostranstvu.

Radnici ukazuju da je najveći problem dug vremenski period koji bi trebalo da provedu u inostranstvu i navode da nisu upoznati sa uslovima kojima bi bili izloženi u Italiji ili Slovačkoj.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis