Biznis vesti

Korak unazad na putu zelene energije - evropske zemlje se vraćaju uglju da bi "pregurale" krizu sa gasom

Komentari

Autor: Euronews Srbija / Rojters / Tanjug

26/06/2022

-

14:08

Korak unazad na putu zelene energije - evropske zemlje se vraćaju uglju da bi "pregurale" krizu sa gasom
Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay - Copyright Euronews/Slađana Pejić: EPA/FILIP SINGER, Tanjug/Tara Radovanović, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka, Italija, Austrija i Holandija planiraju da vrate u puni pogon elektrane na ugalj kako bi pregurale krizu izazvanu smanjenjem isporuka ruskog gasa. Povratak na goriva koja su veći zagađivači mogla bi biti slamka spasa za najveće evropske kupce ruskog gasa, koji žele da pronađu alternativna rešenja. Smanjenje isporuka gasa iz Rusije preti da pogorša energetsku krizu tokom zime ukoliko skladišta ne budu dopunjavana, pa bi povratak na loženje uglja mogao biti zamena za ovaj energent. Evropski zvaničnici, međutim, insistiraju na tome da je u pitanju samo privremeno rešenje i da EU ne odustaje od zelene energije.

Vršilac dužnosti direktora za međunarodne poslove i klimatske finansije u Evropskoj komisiji Elina Bardram izjavila je da će se EU privremeno vratiti na ugalj kako bi se izborila sa smanjenim dotokom ruskog gasa. Kako prenosi Rojters, ona je izjavila da će se Evropa privremeno okrenuti fosilnim gorivima kao alternativi za ruski gas u svetlu poslednjih aktivnosti vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina. Ona je istakla da ovaj potez neće poremetiti dugoročne evropske ciljeve vezane za klimatske promene.

Dotok gasa u Evropu gasovodom Severni tok 1 je ovih dana smanjen na samo 40 odsto kapaciteta, što je produbilo energetsku krizu nakon pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajinu zbog koje je Evropska unija uvela oštre sankcije Moskvi.

Pexels

 

"Nezakonita invazija Rusije na Ukrajinu dovela je do vanredne situacije u EU. Zbog bezobraznih poteza Putinove administracije, u smislu da je Gasprom vrlo naglo spustio protok gasa, pripremamo neke veoma važne mere, ali su sve one privremene", rekla je Bardram na Afričkom energetskom forumu u Briselu, misleći na upotrebu uglja.

Za pokretanje elektrane potrebna dva do četiri meseca

Nakon odluke austrijske vlade da, usled smanjenja isporuka ruskog gasa, reaktivira poslednju elektranu na ugalj u zemlji, u postrojenju Melah su počele pripreme. Kristof Kurcman-Fridl, koji je u energetskom koncernu "Ferbund" zadužen za elektranu Melah, kaže da je potrebno između dva i četiri meseca za ponovo pokretanje tehnike u elektrani. On je objasnio da je neophodno nabaviti ugalj, ali da je nepoznanica koliko ga je uopšte moguće kupiti na svetskim tržištima.

"Potrebna je specijalna vrsta uglja, koju je elektrana, koja je radila 34 godine, i koja je 2020.godine "ugašena", nabavljala iz Nemačke, odakle nisu moguće kratkoročne isporuke, pa je potrebno pretražiti međunarodna tržišta. Dalje pitanje koje mora da se reši je određivanje koliko je ljudi potrebno za rad u elektrani", rekao je Kurcman-Fridl dnevniku Kronen cajtung,

Upitan koliko je bila ispravna odluka o "gašenju" elektrane 2020. godine, rekao je da je u vezi zaštite životne sredine razumljiva odluka, ali se sada vidi da je dobro što nije još ništa izmenjeno u elektrani, pa može ponovo da "proradi". Elektrana Melah koristila je u "normalnim" godinama 400.000 tona uglja, a njen kapacitet je 240 megavati. Melah je jedina elektrana na ugalj u Austriji koja može biti reaktivira, jer je tek pre dve godine zatvorena.

profimedia

Elektrana Melah u Austriji koja je prestala sa radom 2020. biće ponovo aktivirana

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen izrazio je razumevanje za odluku austrijske vlade da privremeno reaktivira elektranu na ugalj, ali je poručio da je to samo intervencija zbog krize.

"Mora biti jasno da je to samo intervencija u krizi na osnovu sadašnje situacije. Rat Rusije protiv Ukrajine je ubrzao, u osnovi, napore za izlazak iz fosilnih goriva. Međutim, više država, među kojima su Austrija i Nemačka, nalaze se pred kratkoročnim i srednjeročnim velikim problemima", rekao je on u vezi visoke zavisnosti dve države od ruskog gasa i nafte.

Van der Belen je u izjavi agenciji APA rekao da se kratkoročno, i da se na toj reči mora insitirati, može doći do potrebe da se u različitim zemljama pređe na fosilna goriva, od kojih se bilo odustalo, kako bi se zamenile elektrane na gas ili naftu.

Nemcima "teško pada" aktiviranje elektrana

Ministar privrede Nemačke Robert Habek, zbog smanjenja isporuke gasa iz Rusije, preduzeo je hitne mere štednje gasa i ponovnog povećanja proizvodnje struje u elektranama na ugalj. Agencija DPA je objavila da vlada namerava da smanji upotrebu gasa za proizvodnju struje u industriji i da želi da nastavi sa punjenjem skladišta gasa.

"Potrošnja gasa mora dalje da se smanji, mora više gasa u skladišta, jer će u suprotnom biti tesno tokom zime", poručio je ministar privrede.

Trenutno Nemačka dobija iz Rusije za 60 odsto manje gasa preko najvažnijeg gasovoda Severni tok, pa se skladišta gasa pune sporije nego što je to planirano. Konkretno, plan vlade predviđa dodatnu kreditnu liniju preko državne banke KfW u visini od 15 milijardi evra, kako bi nadležna kompanija mogla da kupuje gas i nastavi sa punjenjem skladišta.

profimedia

 

Dalje je planirano da još u leto bude uveden model aukcije, kojim treba da se podstakne industrija da smanji potrošnju gasa.

Sledeća mera je da se pojača proizvodnja struje u elektranama na ugalj, a zbog toga bi trebalo da 8. jula da bude usvojen novi zakon u Bundesratu. Ministarstvo privrede izdaće uredbu o aktiviranju "zamene za gas", čime će se kratkoročno vratiti elektrane na ugalj.

"Iako nam teško pada, to je sada potrebno kako bi smanjili potrošnju gasa. Uredba znači da ćemo u prelaznom periodu imati više aktivnih elektrana na ugalj", objasnio je ministar iz stranke Zelenih, koja se borila za ukidanje elektrana na ugalj.

Holandiji ugalj štedi dve milijarde kubika gasa

I Holandija je saopštila da će aktivirati fazu plana za energetsku krizu pod nazivom "rano upozorenje" i ukinuti ograničenje proizvodnje u termoelektranama na ugalj, jer nastoji da smanji oslanjanje na ruski gas u jeku rata u Ukrajini.

Holandija, koja je uvozila 15 odsto svog gasa iz Rusije, već kupuje tečni prirodni gas (LNG) i smanjuje potrošnju gasa, ali bi se ipak mogla suočiti sa nestašicom ove zime, prenosi Rojters.

"Sa ovim merama, manje novca će pristići Putinu", rekao je holandski ministar energetike Rob Jeten.

profimedia

 

Faza "ranog upozorenja" trofaznog plana zemlje upozorava korisnike, regulatore i vlade na konkretnu pretnju od nestašice gasa. Rojters dodaje da plan takođe uključuje "alarmnu" i "vanrednu" fazu, mada ostaje nejasno kako će se racionalizovati snabdevanje gasom za industrijske korisnike u slučaju fizičkih nestašica.

Očekuje se da će Holandija ukidanjem ograničenja za proizvodnju energije na ugalj uštedeti dve milijarde kubnih metara gasa godišnje.

Rojters navodi da je ta zemlja već ograničila proizvodnju na 35 odsto kapaciteta u svojim elektranama na ugalj kako bi umanjila emisiju ugljen-dioksida.

Holandska Vlada je takođe objavila planove za proizvodnju 2,8 milijardi kubnih metara gasa iz gasnog polja Groningen do oktobra 2023.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis