Biznis vesti

Čadež: Otvorena vrata za poslove sa privrednicima iz Južne Koreje

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2022

-

21:08

Čadež: Otvorena vrata za poslove sa privrednicima iz Južne Koreje
Čadež: Otvorena vrata za poslove sa privrednicima iz Južne Koreje - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Privredno-državna delegacija Južne Koreje u narednim mesecima posetiće Beograd i u direktnim razgovorima sa privrednicima i zvaničnicima Srbije razgovarati o konkretnim poslovima i unapređenju privrednih veza, najavio je danas u Parizu predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež.

Čadež je sa ministarkom trgovine Tatjanom Matić u Parizu razgovarao sa delegacijom Južne Koreje, koju je predvodio ministar trgovine An Dak Džun, o kooperacijama u oblasti proizvodnje baterija za električne automobile, saradnji kompanija na polju solarnih panela i sistema, ali i mogućnostima proizvodnje i izvoza svinjskog mesa, saopšteno je iz PKS.

"Imamo velike šanse za razmenu iskustva, znanja i konkretne poslove u najnaprednijim tehnologijama sa južnokorejskim privrednicima", istakao je Čadež.

Govoreći o promociji kandidature Srbije i Beograda za organizaciju specijalizovane svetske izložbe Expo 2027, navodi da smo imali najzaokruženiji koncept od svih kandidata.

"Pred delegatima Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (Bureau International des Expositions - BIE) predstavili smo zajedno Beograd, domaću industriju i privredu, mlade ljude koji će pokretati našu ekonomiju", rekao je Čadež.

On je naveo da je veliko interesovanje vladalo za Srbiju kao jedinu zemlju na evropskom kontinentu i među 11 u svetu, koje imaju obavezno programiranje u osnovnim školama.

„Završava druga generacija malih programera, oko 120 000 mališana koji su četiri godine u osnovnoj školi učili da programiraju i postali pismeni na jeziku budućnosti. To je ono što je retko i što nema mnogo zemalja u svetu. Ta deca će u godinama pred nama pokretati našu privredu, inovacije, kretaivnu industriju voditi naše kompanije“, rekao je Čadež.

"Treba im dati šansu i to je bila jedna od poruka koju smo preneli“, dodao je predsednik PKS. Godinu dana je pred nama, po rečima Čadeža, da se izborimo za organizaciju velikog događaja. Svaka Expo izložba jeste način ne samo da predstavimo našu zemlju već i da postanemo tehnološki hab, jer je Beograd najveći privredni centar od Ljubljane do Tirane koji povezuje ljude i biznise, što je i koncept i poruka 'Belgarde Expo 2027' - 'Belgarde Expo 2027' - Play together'", rekao je Čadež.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis