Biznis vesti

Štrajk kabinskog osoblja Rajanera u Belgiji, Španiji i Portugalu

Komentari

Autor: Tanjug

24/06/2022

-

15:09

Štrajk kabinskog osoblja Rajanera u Belgiji, Španiji i Portugalu
Štrajk kabinskog osoblja Rajanera u Belgiji, Španiji i Portugalu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Deo kabinskog osoblja Rajanera stupio je danas, na poziv sindikata, u trodnevni štrajk u Belgiji, Španiji i Portugalu zbog spora oko plata i uslova rada.

To je izazvalo ograničene poremećaje u redu letenja, pri čemu je Rajaner otkazao nekoliko desetina letova ostavljajući putnike "zaglavljene" na aerodromima, izveštava Rojters.

Očekuje se da će osoblje Rajanera u Francuskoj i Italiji takođe napustiti radna mesta tokom vikenda. Posade u Španiji najavljuju da će ponovo štrajkovati 30. juna i 1. i 2. jula.

Radnici kažu da irska avio-kompanija ne poštuje lokalne zakone o radu koji se odnose na pitanja poput minimalne plate i pozivaju šefove Rajanera da poboljšaju uslove rada.

Iz Rajanera nisu odmah odgovorili na zahtev za komentarom, ali su prošle nedelje rekli za Rojters da pregovaraju o ugovorima o radu koji pokrivaju 90 odsto njihovog osoblja širom Evrope i da ne očekuju značajne poremećaje letova ovog leta. Avio-kompanije i aerodromski operateri širom Evrope takođe imaju problem manjka radne snage kako bi se izborili sa prometom putnika, budući potražnja za putovanjima ponovo raste sa ukidanjem većine mera kovid ograničenja.

Zaposleni u nekoliko drugih avio-kompanija, uključujući Britiš ervejz, takođe planiraju štrajkove ovog leta. Sindikati pilota i kabinskog osoblja Brasels Erlajnsa, belgijske podružnice Lufthanze, počeli su štrajk u četvrtak. Procenjuje se da će tokom tri dana štrajka ta avio-kompanija otkazati oko 60 posto od svojih ukupno 533 leta.

Belgija će verovatno biti najteže pogođena štrajkom Rajanera, pošto lokalni mediji navode da će 127 letova na briselskom aerodromu Šarlroa biti otkazano, što će pogoditi 21.000 putnika.

U Lisabonu su danas, do sada, otkazana dva leta, oba za Brisel. Takođe je otkazano 18 letova Rajanara na linijama između Brisela i španskih gradova za danas i sutra, saopštio je sindikat kabinskog osoblja Španije, USO.

U Španiji je vlada naložila Rajaneru da obavlja 73 do 82 posto letova tokom štrajka kako bi se očuvao minimum usluga vazdušnog prevoza, što je primoralo većinu osoblja da ide na posao. Portugalski sindikat SNPVAC je saopštio da na tamošnjim aerodromima neće biti otkazano mnogo letova jer Rajaner zatražio od kabinskog osoblja u drugim zemljama da zamene štrajkače.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis