Biznis vesti

Uniper traži finansijsku pomoć nemačke vlade

Komentari

Autor: Tanjug

01/07/2022

-

18:12

Uniper traži finansijsku pomoć nemačke vlade
Tanjug/AP/Martin Meissner - Copyright Tanjug/AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka energetska kompanija Uniper traži državnu pomoć zbog finansijskih uticaja smanjenja isporuka ruskog prirodnog gasa, izvestio je Rojters.

U toku su pregovori o obezbeđenju "mera za stabilizaciju" situacije u tom komunalnom preduzeću, navelo je nemačko Ministarstvo ekonomije, dodajući da je uzrok problema "nagli rast cena gasa i smanjen obim isporuka iz Rusije".

Glavni izvršni direktor Unipera Klaus-Diter Maubah rekao je da pregovori uključuju moguće garancije, veće kreditne olakšice, pa čak i to da država preuzme udeo u kapitalu. Nije otkrio koliko novca kompanija traži.

"Razvoj poslovanja se primetno pogoršao zbog rata u Ukrajini“, rekao je Maubah za "Blumberg". Smanjenje isporuka je, kako se dodaje, navelo energetsku kompaniju da povuče svoje projekcije poslovanja za ovu godinu.

Uniper je jedan od najvećih evropskih uvoznika ruskog gasa. Dotok ruskog gasa preko gasovoda Severni tok ka Nemačkoj je, međutim, smanjen u junu za čak 60 odsto, a iz Moskve kažu da je razlog to što iz Kanade nije vraćena tubina koja je poslata tamo na remont, kao i tehnički problemi proistekli iz zapadnih sankcija Rusiji.

Ruski ogranak Unipera, firma Unipro, upravljala je sa pet elektrana u Rusiji koje su prošle godine učestvovale sa skoro jednom petinom u ukupnoj zaradi nemačkog preduzeća. Sankcije, koje blokiraju pristup toj dobiti, i međunarodni pritisak naveli su Uniper da započne proces prodaje ruske jedinice.

Komentari (0)

Biznis