Biznis vesti

Atanacković: Za stavljanje solarnih panela na mrežu, umesto godine sada je potrebno 20 dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/07/2022

-

19:58

Atanacković: Za stavljanje solarnih panela na mrežu, umesto godine sada je potrebno 20 dana
Atanacković: Za stavljanje solarnih panela na mrežu, umesto godine sada je potrebno 20 dana - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Izmenama propisa stvoreni su uslovi da i građani i komercijalni kupci mogu da proizvode zelenu energiju postavljanjem solarnih panela, izjavila je danas državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike Jovanka Atanacković.

Kako je navela, umesto nekadašnjih više od 20 koraka, za koje je bilo potrebno više od godinu dana, danas je za stavljanje solarnih panela na mrežu, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje, potrebno oko 20 dana.

Ona je rekla da je kupac-proizvođač nova kategorija učesnika na tržištu električne energije, koja je u našoj zemlji prvi put uvedena Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE).

Pojasnila je da to krajnji kupac koji ima pravo da priključi postrojenje koje koristi za potrebe sopstvene potrošnje, a da višak proizvodnje preda u distributivnu mrežu.

"Zakonom o korišćenju OIE i izmenama podzakonskih akata, procedura sticanja statusa kupca proizvođača bitno je pojednostavljena. Umesto nekadašnjih više od 20 koraka, za koje je bilo potrebno više od godinu dana, danas je za stavljanje solarnih panela na mrežu, uz ispravnu dokumentaciju i prethodno pravilno povezivanje, potrebno oko 20 dana", rekla je Atanacković.

Poručila je da će Ministarstvo zajedno sa energetskim subjektima nastaviti da radi na tome da se taj rok dodatno skrati do kraja godine, sa ciljem da se čitava procedura završi elektronski u roku od pet dana.

Ona je pojasnila da nakon postavljanja solarnih panela, licencirani inženjer pregleda instalacije i daje izjavu da su uređaji, instalacije i merno mesto ispravni i izvedeni u skladu sa propisima i standardima.

Unsplash

 

Zatim se, kaže Atanacković, građanin obraća snabdevaču radi zaključenja ugovora o potpunom snabdevanju sa EPS snabdevanjem.

"Po zaključenju ugovora, snabdevač bez odlaganja obaveštava Elektodistribuciju d.o.o. o zaključenom ugovoru. U roku od pet dana operator sistema je dužan da pristupi povezivanju solarnih panela na sistem", rekla je Atanacković i dodala da je rezultat pojednostavljene procedure 64 fizičkih i osmoro pravnih lica upisanih u registar kupaca-proizvođača do 4. jula, a ukupna instalisana snaga kojom raspolažu svi kupci-proizvođači iznosi 2,15 MW.

Ministarstvo rudarstva i energetike nastavlja da radi na iznalaženju mogućnosti kako bi račun za kupca proizvođača bio još manji, pa je angažovana Svetska banka koja priprema analizu nacionalnog regulatornog okvira za sistem naplate računa za kupca-proizvođača.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis