Biznis vesti

Kovačević: Smirivanje inflacije u Srbiji se može očekivati u julu

Komentari

Autor: RTS / Tanjug

06/07/2022

-

09:43

Kovačević: Smirivanje inflacije u Srbiji se može očekivati u julu
Kovačević: Smirivanje inflacije u Srbiji se može očekivati u julu - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji se, prema prognozama, početak smirivanja inflacije može očekivati u julu, dok će se inflacija u evropskim zemljama, prema očekivanjima, smiriti krajem leta, izjavio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević. On je rekao da je inflacija prekoračila 10,4 odsto u maju, da je u junu verovatno otišla i dalje, ali da bismo u julu mogli očekivati da se vratimo nazad i da počne da se smiruje.

Dodao je da Evropska centralna banka nije podizala osnovnu kamatu, ali da je preduzela druge restriktivne mere u monetarnoj sferi, ali da ta institucija ne očekuje ubrzanje inflacije, već smirivanje.

Govoreći o situaciji u SAD, Kovačević je naveo da je inflacija u toj zemlji dostigla četvorogodišnji maksimum od 8,6 odsto i ocenio je da se očekuje isto što se očekuje i u Evropi, pošto je američko tržište manje zahvaćeno krizom u Ukrajini.

Dodao je da industrija ne može lako preživeti bez gasa i nafte, ali i da se širom sveta termoelektrane i fabrike čelika raćaju na ugalj.

"Evropi preti recesioni šok"

"Ukrajinski tok je opstruiran od same Ukrajine, Severni tok 2 nije ni stavljen u funkciju, pod uticajem Amerike. Sve u svemu, na nekoj tankoj niti se drži snabdevanje gasom moćne nemačke industrije. Ako i to prestane, zaista kriza može biti toliko teška da će cela Evropa osetiti, ne recesiju, nego šok, recesioni šok koji će nastupiti", rekao je Miladin Kovačević.

Istakao je da se energetska zavisnost ne može brzo prevazići, kao i da je pitanje da li uopšte može, kao i da nigde nismo videli jasnu evidenciju o količinama i da se jedino pričalo o pojačanju uvoza tečnog prirodnog gasa iz SAD, ali da se utvrdilo da i dalje ne postoji potrebna infrastruktura za uvoz te vrste gasa.

Kada je reč o krizi u avio-industriji, Kovačević je ocenio da je reč o nesnalaženju u novim okolnostima i da je alarmantna situacija to što se od avio-kompanija traži da smanje broj sedišta i putnika zbog toga što ne mogu da usluže veliki broj putnika.

"Još se ne shvata da je najoskudniji ljudski resurs i da tu mora doći do promene strukture troškova i u tim kompanijama i u brizi država oko toga šta će se održati u saobraćaju, jer to su okolnosti koje predstavljaju osujećenje za celo društvo, a da te države slabo reaguju", rekao je Kovačević.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis