Biznis vesti

BDP u drugom kvartalu veći za 13,7 odsto nego lane - rast pogurala tri sektora

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2021

-

12:52

BDP u drugom kvartalu veći za 13,7 odsto nego lane - rast pogurala tri sektora
BDP u drugom kvartalu veći za 13,7 odsto nego lane - rast pogurala tri sektora - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije realno je porastao u drugom kvartalu ove godine 13,7 posto u odnosu na isti period 2020, objavio je danas Republički zavod za statistiku (RZS).  BDP je u drugom kvartalu porastao u odnosu na prethodno tromesečje za 1,3 procenta.

Posmatrano po delatnostima, u izveštajnom periodu je na godišnjem nivou zabeležen značajan realni rast bruto dodate vrednosti u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, od čak 33,3 posto.

Sledi sektor industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama s rastom bruto dodate vrednosti od 13,5 odsto, te sektor stručnih, naučnih, inovacionih i tehničkih delatnosti i administrativnih i pomoćnih uslužnih delatnosti sa 30,9 procenata.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP-a, u periodu april-jun je zabeležen realnan međugodišnji rast izdataka za finalnu potrošnju domaćinstava za 17,6 posto, izdataka za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) za 4,9 procenata, bruto investicija u osnovna sredstva za 22,5 posto, izvoza robe i usluga za 36,5 i uvoza robe i usluga sa 42,9 procenata.

Realni pad zabeležen je kod rashoda za finalnu potrošnju države za 3,8 posto, navodi se u saopštenju RZS-a.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis