Biznis vesti

Lučić: Bilbordima sa pet televizija hteli smo da pokažemo korisnicima koji nemaju našu kablovsku šta propuštaju

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2022

-

11:36

Lučić: Bilbordima sa pet televizija hteli smo da pokažemo korisnicima koji nemaju našu kablovsku šta propuštaju
Telekom Srbija - Copyright Tanjug/Telekom Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Bilbordima sa poznatim licima sa pet televizija koje su samo na MTS-u poručili smo korisnicima da kad pređu kod nas ne dobijaju samo sportske kanale, fudbal i dobre serije, nego i niz drugih kvalitetnih sadržaja, rekao je danas za Tanjug direktor Telekoma Srbije Vladimir Lučić.

Nedavno su na tim bilbordima osvanuli Blumberg TV, Euronews Srbija, K1, Tanjug TV i TV Kurir.

"Veoma je jasna poruka. To su televizije koje ne postoje kod drugih operatera. To je promocija korisnicima koji nemaju našu kablovsku šta sve propuštaju. Oni više znaju za sportske kanale, gde su. Mislim da nisu još svesni šta još imamo", rekao je Lučić.

Direktor Telekoma je zahvalio od ranije poznatim licima što su učestvovali u toj kampanji.

"Poruka je da kada pređete na MTS, onda to nije samo fudbal, nisu samo dobre serije, nego i niz drugih kanala", istakao je Lučić.

"Telekom najspremniji za uvođenje 5G mreže"

Lučić je rekao da je Telekom Srbija najspremniji za uvođenje 5G mreže i da se emitovanje međunarodnih obveznica može očekivati krajem godine. Istakao je i da o poverenju u poslovanje nacionalnog operatera govori i to što EIB i poslovne banke ne traže garancije za kreditne ugovore sa Telekomom.

On je ocenio da apsolutno nije tačno da država odlaže uvođenje 5G mreže da bi Telekom bio spreman za taj korak.

"To je teško i negirati koliko je lažna informacija. Telekom Srbije ubedljivo je najspremniji za 5G, zato što imamo najviše baznih stanica 4G. Ove godine ćemo implementirati više od 1.000 novih baznih stanica koje će biti spremne za 5G", rekao je Lučić.

Dodao je da će Telekom čim bude odobreno proširenje spektra i pustiti 5G.

"Mi već sada radimo faktički na montiranju 5G stanica. Jedini smo koji smo dobili podršku Evropske investiciona banke da sa nama radi 5G", naveo je Lučić.

Ocenio je da će Telekom kada jednog trenutka krene 5G odskočiti od drugih operatera u kvalitetu i istakao da će veoma brzo pokriti veliki deo teritorije.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

Govoreći o najavljenom izdavanju međunarodnih korporativnih obveznica na nekoj od evropskih berzi, Lučić je rekao da je sve pripremljeno, te da je raspoloženje međunarodnih finansijskih institucija prema Telekomu odlično.

"U decembru smo potpisali ugovor sa Evropskom investicionom bankom za finansiranje 5G mreže. Sa svim ozbiljnijim zapadnoevropskim bankama koje posluju u Srbiji potpisali smo novi vrlo povoljan ugovor za refinansiranje starih obaveza, za ukupno 673 miliona evra. A izlazak na međunarodnu berzu putem izdavanja korporativnih obveznica biće veliki dan za Telekom Srbije i za Srbiju, jer ne samo da vršimo diversifikaciju našeg duga, nego to donosi i transparentnost, jer se na berzi kvartalno izveštava o poslovanju", rekao je on.

Lučić je dodao da je sve spremno za obveznice i usaglašeno sa berzom, te da još nije odlučeno hoće li biti Frankfurt ili Luksemburg.

"Čekamo najpovoljniji trenutak jer je zbog ukrajinskog rata tržište kapitala dosta nestabilno. Za sada krediti koje dobijamo od banaka su povoljniji nego kada bi mi izašli na tržište kapitala. Zajedno sa bankama procenjeno je da će kraj godine biti mnogo povoljniji za izalazak sa obveznicama. Ali, to ćemo sigurno uraditi", rekao je on.

"Imali smo snažne investicione cikluse"

Na pitanje o glasovima koji spominju prezaduženost i smanjenu likvidnost Telekoma, Lučić je odgovorio da je Telekom kompanija koja je i ranije imala snažne investicione cikluse.

"Telekom je veliki gigant, imali smo snažnih investicionih ciklusa i pokazali da možemo da servisiramo i kredite kada se zadužimo za investicione cikluse. Tako je i ovog puta", rekao je on.

Kao dokaz naveo je da su ugovori sa EIB-om i više banaka za refinansiranje 673 miliona evra potpisani bez ikakvih garancija, pa ni menica.

"To je najbolji garant kada takve finansijske institucije daju sredstva faktički bez ikakve garancije. To je najbolji garant da veruju u naše poslovanje", rekao je direktor Telekoma.

Lučić ističe da Telekom postoji 25 godina i da isključivo živi od prihoda svojih korisnika.

"Za razliku od drugih operatera, koji poreskim optimizacijama značajno umanjuju poreze državi, Telekom je za 25 godina državi dao preko 2,8 milijardi evra na poreze i doprinose, sa dividendama koje ćemo ove godine isplatiti. U zbiru ćemo dostići 1,1 milijardu evra isplaćenih dividendi", rekao je on.

Dodao je da je prethodih godina Telekom uložio 4,5 milijardi evra od čega je dosta otišlo domaćim kompanijama.

Lučić je rekao Tanjugu da je u poslednje četiri godine Telekom uradio bitne projekte za državu kao što je razvoj optičke mreže, otvaranje fonda za finansiranje startapova i dodao da bi trebalo svi da pozdrave izdavanje korporativnih obveznica, jer je to dokaz transparentnog poslovanja.

"Postoji određena grupa analitičara i političara, koji sve naše rezultate potcenjuju isključivo iz razloga što sve što radimo ne odgovara kompaniji koja vodi kampanju protiv nas, a to je Junajted grupa", rekao je on.

"Za Telekom 2021. godina izuzetno dobra"

Lučić je ocenio i da je 2021. godina za Telekom bila izuzetno dobra, te da je došao na lidersku poziciju gde i treba da bude.

Istakao je priliv novih korisnika posebno u Srbiji pre svega zbog sportskih sadržaja. Rekao je da se ove godine dodatno ulaže u pokrivenost mobilnom mrežom 4G signalom.

"Tu smo najbolja mreža, pogotovo po pokrivenosti, gledamo i državni interes da pokrijemo mesta koja u principu nisu profitabilna", rekao je on.

Najavio je da će sa prošlogodišnjih 85 odsto pokrivenosti, 4G signal ove godine biti na više od 90 odsto Srbije. Lučić je podsetio da je za fond za finansiranje startapova opredeljeno za pet godina 25 miliona evra, te da je u prvi projekat koji je već predstavljen uloženo 100.000 evra.

Dalji razvoj mreže najavio je u Severnoj Makedoniji, a zatim Švajcarskoj i Nemačkoj. Rekao je i da u Austriji Telekom ima mobilnog operatera sa 150.000 korisnika.

"Juče smo tamo dobili i priznanje od njihovog regulatornog tela da smo operatori sa najtransparentnijom tarifom", rekao je on i dodao da je među tamošnjim korisnicima 10 odsto Austrijanaca.

Naveo je da očekuje da Telekom ove godine u Srbiji ima prihod od milijardu evra, a da prihod van Srbije pređe 500 miliona evra i da počne da raste taj "uvozni prihod".

"Telekom je na dobrom putu da postane ne samo regionalni lider, nego i firma prepoznata u čitavoj Evropi", poručio je on.

Najavio je da će Telekom od septembra imati predstavništvo u Briselu sa ciljem da bude što bliži Evropskoj komisiji, odnosno sredstvima iz fondova EU.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis