Biznis vesti

Svaki drugi dinar u državnu kasu stigao sa granice: "Doprinos Uprave carine u budžetu Srbije veći od 51 odsto"

Komentari

Autor: RTS / Tanjug

06/07/2022

-

13:06

Svaki drugi dinar u državnu kasu stigao sa granice: "Doprinos Uprave carine u budžetu Srbije veći od 51 odsto"
Svaki drugi dinar u državnu kasu stigao sa granice: "Doprinos Uprave carine u budžetu Srbije veći od 51 odsto" - Copyright Tanjug/Uprava Carine Republike Srbije, Uprava Carine

veličina teksta

Aa Aa

Vršilac dužnosti direktora Uprave carina Branko Radujko izjavio je danas da je doprinos Uprave carina u ukupnom budžetu prošle godine bio više od 51 odsto, što govori o značaju efikasnog i kvalitetnog rada. Radujko za RTS ističe da će državni budžet biti osetno veći što Uprava carina bolje radi.

Kaže da su rekordne rezultate postigli tako što su posle serije negativnih informacija i zatečenih problema formirali tim kvalitetnih ljudi koji danas vode Upravu carina.

"Definisali smo vrednosne principe, a zatim i prioritete u radu i jedno i drugo predstavili zaposlenima. Insistirali smo na punoj primeni zakona i svih drugih propisa na svakom mestu gde se obavljaju carinski poslovi. Kontrolisali smo zakonitost u radu", navodi Radujko.

Ističe da su rezultati ove godine još bolji i kaže da očekuje da će biti ostvareno oko milijardu i po evra prihoda više nego u prošloj godini.

Prema njegovim rečima, borba protiv krijumčarenja jedan je jedan od tri prioriteta, a ovaj deo Evrope tradicionalno opterećen krijumčarskim rutama.

Kompletna digitalizacija za dve godine

Ističe da će digitalizacija, kada svi projekti budu realizovani, u značajnoj meri doneti veću nepristrasnost.

"Softveri i rešenja koja uvodimo ne umeju da zažmure na jedno oko. Smanjiće se rizik od ljudskog faktora i namerne ili nenamerne greške", objašnjava Radujko.

Tanjug/Nikola Anđić

 

Kaže da su neki projekti već završeni, a neki u toku, kao i da se neki sprovode uz podršku Evropske unije, a neki iz budžeta Srbije.

"Ako govorimo o tome da kompletan proces bude završen, govorimo o periodu od naredne dve godine. Tada ćemo imati u potpunosti automatizovan postupak izvoza, uvoza, tranzita i svih drugih poslova koji se obavljaju na carini bez papira i bespotrebnog stvaranja gužvi", ističe Radujko.

Naglašava da će to privredi doneti brže, efikasnije i potpuno pravno izvesne procedure, a građanima efikasnu državnu administraciju i više novca u budžetu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis