Biznis vesti

Normalizovano snabdevanje Evrope gasom preko Severnog toka 1

Komentari

Autor: Rojters / Tanjug

06/07/2022

-

13:14

Normalizovano snabdevanje Evrope gasom preko Severnog toka 1
Normalizovano snabdevanje Evrope gasom preko Severnog toka 1 - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Protok ruskog gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok 1 vraćen je danas na nivo na kojem je bio poslednjih nedelja, nakon pada zabeleženog u utorak, dok je tok ka istoku preko gasovoda Jamal ostao na nuli, pokazuju podaci operatera.

Fizički dotok gasa ka Nemačkoj preko Severnog toka 1, koji ide po dnu Baltičkog mora, iznosio je jutros 29,268 miliona kilovat-sati na sat (kWh/h), što je u skladu sa količinama od preko 29 miliona kWh/h koje su beležene tokom većine dana u poslednje tri nedelje, prenosi Rojters pozivajući se na informacije opraterske kompanije.

Protok gasa ovim gasovodom je u utorak pao ispod 26 miliona kWh/h, usled nižih porudžbina ili potražnje kupaca.

Najavljena obustava rada zbog remonta

Ruski proizvođač gasa, Gasprom, saopštio je prošlog meseca da će kapacitet isporuka preko Severnog toka 1 biti smanjen na samo 40 odsto zbog odloženog vraćanja opreme koju servisira nemačka kompanija Simens Enerdži u Kanadi.

Gasovod Severni tok 1 biće obustavljen zbog redovnog godišnjeg održavanja u periodu od 11. do 21. jula, što izaziva zabrinutost na Zapadu u pogledu toga koliko će brzo isporuke biti nastavljene nakon remonta.

Nominacije, odnosno prijavljene potrebne količina gasa za Slovačku preko Ukrajine i pogranične merne stanice Velke Kapušani iznose danas 37 miliona kubnih metara dnevno, približno isto kao u utorak, prema podacima ukrajinskog operatera prenosnog sistema.

Gasprom je izvestio da njegova isporuka gasa Evropi preko Ukrajine preko ulazne stanice Sudža iznosi danas 41,1 milion kubnih metara u odnosu na 42,15 miliona kubnih metara u utorak.

Protok gasa na istok preko gasovoda Jamal-Evropa, iz Nemačke ka Poljskoj, koji je stao u utorak, ostao je i danas na nuli, pokazuju podaci Gaskejda, operatera tog gasovoda.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis