Evropa

Habek: Severni tok može da se koristi u punom kapacitetu

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2022

-

19:52

Habek: Severni tok može da se koristi u punom kapacitetu
Robert Habek - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Nemački vicekancelar, ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Robert Habek smatra da su tehnički problemi koje Rusija navodi kao razlog smanjenja isporuke gasa u Evropu preko gasovoda Severni tok samo izgovor i da gasovod može da obezbedi 100 odsto tranzita.

On je izneo ovo mišljenje na konferenciji koju je danas organizovao dnevnik "Zidojče cajtung", preneo je TAS S.

"Mi smo u sporu u trgovini gasom sa Putinom i to neće prestati čak ni ako turbina dođe iz Kanade", rekao je Habek, misleći na deo gasovoda koji je poslat na remont.

Prema njegovim rečima, svi tehnički eksperti se slažu da je moguće stoprocentno snabdevanje gasa preko Severnog toka.

"Ovo je izgovor, tehnički izgovor koji se koristi", rekao je Habek.

Gasprom je 14. juna saopštio da je bio primoran da smanji isporuke prirodnog gasa preko Severnog toka u odnosu na raspored zbog neblagovremenog vraćanja pumpnih jedinica sa popravke od strane Simensa i identifikovanih kvarova na motorima.

Simens enerdži je ranije saopštio da je nemoguće vratiti iz Montreala jednu od gasnih turbina za Severni tok nakon popravke u Nemačku zbog kanadskih sankcija Rusiji.

Zbog toga Gasprom trenutno koristi samo 40 odsto kapaciteta Severnog toka za transport gasa. Ovo dovodi u opasnost cilj Nemačke da do zime popuni skladišta što je više moguće.

Komentari (0)

Evropa