Biznis vesti

Berza u Aziji odmah reagovala posle atentata na Abea

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

11:20

Berza u Aziji odmah reagovala posle atentata na Abea
Tanjug/AP/Elise Amendola - Copyright Tanjug/AP/Elise Amendola

veličina teksta

Aa Aa

Japanski jen i američki dolar su porasli na azijskom trgovanju, jer su se investitori okrenuli ulaganju u sigurnu imovinu nakon atentata na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, usled rastuće nervoze na tržištu uoči dugo iščekivanih podataka o zapošljavanju u SAD.

Jen je porastao za čak 0,5 posto neposredno nakon objave te vesti, nakon čega se ustalio na oko 135,60 jena za dolar, izveštava Rojters.

Analitičari kažu da se investitori, po ustaljenoj navici, na loše vesti reaguju instiktivno okretanjem ka kupovini dolara i jena, koji važe za sigurna utočišta.

Japanska valuta je u prvoj polovini ove godine pala za skoro 16 procenata prema dolaru, ali je u poslednje vreme naišla na podršku investitora usled strahovanja vezanih za globalni rast i rizike od promene politika centralnih banaka koji potresaju tržišta.

Reagovala i svetska berza

Evro je nastavio da klizi ka izjednačavanju pariteta prema dolara jer investitori brinu da bi energetska kriza izazvana neizvesnošću oko snabdevanja gasom iz Rusije mogla da gurne Stari kontinent u recesiju. Evro je pao ove nedelje za više od 2,0 odsto i dotakao na azijskom trgovanju najniži nivo u poslednje dve decenije od 1,0140 dolara.

Pad jedinstvene valute doprineo je jačanju dolarskog indeksa danas na 20-godišnji maksimum od 107,080 poena.

Australijski dolar je oslabio prem američkom rivalu za 0,3 procenta, na 0,6820 USD, dok se novozelandski dolar spustio za 0,2 posto na 0,6167 američkih dolara.

Britanska funta je relativno dobro prošla u ovonedeljnom političkom haosu koji je zadesio Ujedinjeno Kraljevstvo, pri čemu je u odnosu na prošlu sedmicu izgubila 0,7 odsto vrednosti, ali je danas zadržala najveći deo dobitaka koje je ostvarila u četvrtak nakon što je premijer Boris Džonson dao ostavku, čime je okončao neizvesnost oko njegove političke budućnosti, navodi Rojters.

Funta se, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje za 1,2015 dolara i na putu je da prema posrnulom evru zabeleži najbolju nedelju u poslednje više od dve godine.

Na kripto tržištima, bitkoin se oporavlja, pri čemu je u ovoj sedmici ojačao za skoro 14 procenata, na 22.000 dolara.

Komentari (0)

Biznis