Biznis vesti

Akcije Tvitera u padu zbog Maskovog odustajanja od kupovine

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2022

-

14:28

Akcije Tvitera u padu zbog Maskovog odustajanja od kupovine
Akcije Tvitera u padu zbog Maskovog odustajanja od kupovine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Akcije Tvitera su pale jutros za 7,2 odsto na 34,17 dolara, na trgovanju u 6:40 časova po istočnoamenričkom vremenu, pre zvaničnog otvaranja Vol Strita, nakon što je Ilon Mask odustao od ugovora o kupovini te kompanije za 44 milijarde dolara.

Kompanija je na putu da izgubi oko dve milijarde dolara tržišne vrednosti, pošto je Mask odustao od sporazuma o kupovini i privatizaciji tog društvenog medija, izveštava "Blumberg".

Akcije "Tesle", proizvođača električnih automobila na čijem je čelu Mask, oslabile su za 0,3 procenta.

Tviterove akcije se trgiju znatno ispod cene od 54,20 dolara po akciji, koju je Mask ponudio u aprilu za preuzimanje.

Najbogatiji čovek na planeti je, međutim, potpuno povukao ponudu navodeći da Tviter nije istinito predstavio podatke o broju lažnih korisničkih naloga i tvrdeći da je broj spamova (neželjene pošte) koji se šalje automatizovano mnogo veći nego što je kompanija objavila.

Tviter je demantovao Maskove tvrdnje, navodeći da botovi čine manje od 5,0 odsto od ukupnog broja korisnika, a rukovodioci te društvene mreže su prošlog četvrtka ponovili da su njihove procene tačne.

Pored naknade od milijardu dolara za raskid ugovora, trgovci kažu da sledi još veći haos pošto je Tviter najavio da će podneti tužbu protiv Maska.

Predsednik Tvitera Bret Tejlor objavio je da će kompanija pokrenuti sudski postupak kako bi zaključila transakciju „po ceni i pod uslovima koji su dogovoreni sa Maskom“.

Tviter je angažovao advokatskog "teškaša" za akvizicije i spajanja, kancelariju "Vočtel, Lipton, Rozen i Kac" i namerava da podnese tužbu početkom ove nedelje, navodi "Blumberg" pozivajući se na izvore upoznate s planovima.

Na ovo je Mask reagovao objavom u slikama po kojoj će u slučaju tužbe sada morati da sudu otkriju informaciju o botovima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis