Biznis vesti

Georgieva: Inflacija će verovatno biti ukroćena 2023.

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2022

-

17:24

Georgieva: Inflacija će verovatno biti ukroćena 2023.
Kristalina Georgijeva - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalna direktorka Međunafrodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva ocneila je danas da će inflacija u svetu verovatno biti ukroćena sledeće godine kada povećanje kamatnih stopa počne da deluje.

Prema njenim rečima, globalne kamatne stope će nastaviti rast do 2023. godine, i tek tada će usijane cene početi da se hlade kao odgovor na akcije centralnih banaka.

Cene sirovina, kao što je nafta, možda su se stabilizovale i počele da opadaju poslednjih meseci, ali Georgieva smatra da to ne znači nužno da je inflacija ukroćena, već da je to pre rekacija tržišnih aktera na rizike od recesije.

"Centralne banke pojačavaju mere kako bi kontroliale inflaciju, i to je prioritet. Moraju da nastave tako sve dok ne bude jasno da su inflaciona očekivanja čvrsto usidrena", rekla je Georgieva za CNBC na marginama sastanku ministara finansija G-20 na Baliju.

U ovom trenutku, dodala je ona, još uvek vidimo da inflacija raste, zato moramo da je "polijemo hladnim tušem".

Mada mnogi podaci koji se koriste za utvrđivanje indeksa potrošačkih cena kasne, Georgieva je navela da svi znaci ukazuju na to da inflacija još nije obuzdana i zaključila da je najvažnije da se uspostavi kontrola nad njom, inače će prihodi erodirati, što će najviše pogoditi najsiromašnije delove sveta.

Komentari (0)

Biznis