Biznis vesti

Evropska centralna banka podigla kamatne stope, prvi put u poslednjih 11 godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet

21/07/2022

-

15:40

Evropska centralna banka podigla kamatne stope, prvi put u poslednjih 11 godina
Kristin Lagard - Copyright Tanjug/AP/Michael Probst

veličina teksta

Aa Aa

Evropska centralna banka (ECB) podigla je kamatne stope prvi put u poslednjih 11 godina, zbog inflacije koja raste u zemljama koje koriste evro piše Njujork tajms.

Referentne kamatne stope banke, pre povećanja, bile su negativnih 0,5 odsto. Evropska centralna banka podigla je te stope danas za pola procentnog poena ili se vratila na nulu. Prvo je postavila stopu ispod nule, što je neobičan potez za centralnu banku, 2014. godine držala stope na istorijski najnižim nivoima, na negativnom nivou.

Predsednica ECB Kristin Lagard izjavila je tim povodom da je Upravni savet, u skladu sa snažnom posvećenošću očuvanju stabilnosti cena, odlučio da preduzme "ključne korake" kako bi osigurao da se inflacija vrati na cilj od dva procenta u srednjem roku.

"Odlučili smo da podignemo tri ključne kamatne stope ECB za 50 baznih poena i odobrili smo Instrument za zaštitu prenosa (TPI)", rekla je Lagard na konferenciji za medije i dodala da je Upravni savet jocenio da je primereno preduzeti "značajniji prvi korak" na putu normalizacije referentne kamatne stope nego što je to nagovešteno na prethodnom sastanku.

Agencija Rojters podsetila je da se u javnosti duže vreme spekulisalo da povećanje kamatnih stopa neće biti više od 25 baznih poena. Lagard je, dajući presek stanja i govoreći o očekivanim ekonomskim kretanjima, rekla da privredna aktivnost u evrozoni usporava.

"Neopravdana agresija Rusije na Ukrajinu kontinuirano koči rast. Uticaj visoke inflacije na kupovnu moć, stalna ograničenja ponude i neizvesnost imaju prigušujući efekat na ekonomiju. Preduzeća se i dalje suočavaju sa višim troškovima i prekidima u lancima snabdevanja, iako postoje probni znaci da se neka od uskih grla u snabdevanju ublažavaju. Uzeti zajedno, ovi faktori značajno zamagljuju izglede za drugu polovinu 2022. i nadalje", rekla je Lagard.

Navela je da je inflacija dodatno porasla na 8,6 odsto u junu.

"Rast cena energije ponovo je bio najvažnija komponenta ukupne inflacije. Tržišni pokazatelji sugerišu da će globalne cene energije ostati visoke u bliskoj budućnosti. Inflacija hrane je takođe dodatno porasla, iznosivši 8,9 procenata u junu, delom odražavajući značaj Ukrajine i Rusije kao proizvođača poljoprivrednih proizvoda", rekla je predsednica ECB.

Naglasila je da se očekuje da će inflacija još neko vreme ostati "nepoželjno visoka", usled stalnih pritisaka cena energije i hrane i pritisaka u lancima snabdevanja.

"Veći inflatorni pritisci proističu i iz depresijacije kursa evra. Ali gledajući dalje unapred, u odsustvu novih poremećaja, troškovi energije bi trebalo da se stabilizuju, a uska grla u snabdevanju bi trebalo da se ublaže, što bi, zajedno sa tekućom normalizacijom politike, trebalo da podrži povratak inflacije na naš cilj", poručila je Lagard.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis