Biznis vesti

Đorđević: Fijat u drugom krugu napustilo više od 800 radnika, poštovan dogovor sa Vladom

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2022

-

14:27

Đorđević: Fijat u drugom krugu napustilo više od 800 radnika, poštovan dogovor sa Vladom
Saša Đorđević - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Više od 800 radnika je u drugom krugu napustilo Fijat uz otpremnine, a prethodno su 492 radnika proglašena tehnološkim viškom i njima su otpremnine u iznosu od 790 evra po godini staža isplaćene još početkom jula, rekao je predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Saša Ðorđević.

"Oni do kraja ove nedelje treba do dobiju rešenje o prestanku radnog odnosa i u grupama dolaze u fabriku po svoju dokumentaciju. Nakon toga se prijavljuju na biro gde će takođe imati novčanu naknadu. Iskreno se nadam da će se, uz pomoć države kao što smo već razgovarali, naći mogućnost i rešenje da se što veči broj naših radnika u što kraćem vremenskom roku zaposle u drugim kompanijama", kazao je on.

"Sve ono o čemu smo razgovarali u Predsedništvu do sada je ispoštovano, kao što je dinamika isplate otpremnina i rešavanje pitanja osetljivih grupa koje ostaju u fabrici. Tako da se nadam i očekujem da će i zapošljavanje naših radnika u drugim fabrikama u Kragujevcu i okolini biti što pre", dodao je Ðorđević za Tanjug.

U Fijatu ostalo oko 500 radnika

On je istakao da su dobili uveravanja u Vladi da ima dosta slobodnih radnih mesta, a na radnicima je da li će ih prihvatiti ili ne.

"Oko 500 radnika je ostalo u Fijatu i do sada su imali neke pripremne radove u samoj kompaniji. Od sledeće nedelje idemo na kolektivni godišnji odmor kao što je to bilo i ranijih godina. Posle odmora, početkom septembra, kreće ozbiljnija dinamika radova, kada će se nadam se u jednom kratkom vremenskom periodu, videti prvi ozbiljniji rezultati priprema za novi električni model", istakao je predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu.

On je dodao da ih najverovatnije krajem jula očekuje još jedan završni sastanak u Predsedništvu Srbije kako bi razgovarali o svemu što je dogovoreno u prethodnom periodu.

"Kolege sa kojima smo razgovarali zadovoljni su rešenjem problema i dogovorima koje smo postigli sa državom. Oni koji su imali kredite uspeli su da reše taj problem zahvaljujući otpremnini koju su dobili, a imaće i na birou novčanu naknadu šest meseci ili godinu dana, u zavisnosti od radnog staža. A najbitnije je da imaju mogućnost zapošljavanja ovde u Srbiji, što smo takođe dogovorili", naveo je Ðorđević.

"Ipak, ja kao sindikalni predstavnik smatram da smo mogli i mnogo ranije sa kompanijom da napravimo dogovor i da drugačije pregovaramo u startu, kako bi smo u ovom trenutku imali, ne 500 ljudi koji ostaju u kompaniji, već da taj broj bude još veći", rekao je Ðorđević.

Očekuje da će fabrika od septembra krenuti sa instaliranjem opreme i u narednim mesecima jednom uzlaznom putanjom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis