Biznis vesti

Ministarstvo energetike: Najugroženiji će imati pomoć države za struju

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2022

-

09:36

Ministarstvo energetike: Najugroženiji će imati pomoć države za struju
Ministarstvo energetike: Najugroženiji će imati pomoć države za struju - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić, Dimitrije Goll, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić danas je, govoreći o poskupljenju električne energije, rekao da trenutna cena za garantovano snabdevanje nije održiva zbog globalne energetske krize, ali da će najugroženiji građani imati pomoć države.

"Ministarstvo je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je usklađena sa potrošačkom korpom i sada će, u odnosu na raniji period, veći broj domaćinstava biti njome obuhvaćeno. Povećanje od 6,5 odsto u momentima kada cena električne energije na tržištu skuplja i 14 puta u odnosu na prošlu godinu je izuzetno nisko, a i dalje je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi", rekao je on za RTS.

Ilić je ponovio da se ne očekuju restrikcije u snabdevanju električnom energijom, da država čini sve kako bi obezbedila dovoljne količine i električne i toplotne energije i gasa i za domaćinstva i za privredu i apelovao na sve da štede i smanje potrošnju energije.

Govoreći o ugroženim domaćinstvima, Ilić je istakao da mnogi nisu mogli da plaćaju struju ni po aktuelnim cenama, a da će novo poskupljenje dodatno uticati na platežnu moć ugroženih građana.

"Prema ranijoj uredbi, šestočlano domaćinstvo je ispunjavalo uslov da mu se pruži pomoć u nabavci električne energije ukoliko ukupni prihodi tog domaćinstva ne prelaze 35.000. Mi smo novu uredbu uskladili sa potrošačkom korpom, sa zvaničnim podatkom RZS-a, gde je sada ta granica dvostruka i iznosiće 70.000 dinara", rekao je Ilić.

Objasnio je da svi građani koji su dosad imali status ugroženog domaćinstva ili ispunjavali uslove drugih institucija da su socijalno ugroženi, automatski imaju status energetski ugroženog kupca.

Uveden i zdravstveni kriterijum 

U okviru nove uredbe uveden je i zdravstveni kriterijum. Ilić je naveo da se radi o potrošačima kojima je električna energija neophodna za očuvanje vitalnih funkcija i medicinske aparate koji rade na električnu energiju, i da EPS nema pravo da takve korisnike isključi sa sistema ukoliko iz nekog razloga ne plaćaju račune.

profimedia

 

Ilić je naveo da je činjenica i posledica krize da se u Srbiji ne proizvodi dovoljno električne energije i da će biti potrebno da je uvozimo.

"U letnjem periodu, uvoz je veličine od tri do sedam, osam posto na dnevnom nivou. Toliko nam je dodatno energije potrebno da bismo mogli da zadovoljimo sve potrebe građana i privrede. Što se tiče samog pristupa, mi ćemo morati zaista i tokom ove godine da prođemo jedan ozbiljan krizni period kada su u pitanju energija i energenti. Mi ćemo morati da povedemo računa o štednji", rekao je Zoran Ilić.

Dodao je da je tokom leta potrošnja oko 90.000 kilovat-sati i uputio apel građanima i lokalnim samoupravama.

"Reflektori na stadionima, javna rasveta, pa i mi, svako od nas u domaćinstvu, pružimo ruku, isključimo svetlo kada nije nužno. Dan je dug u ovo vreme, prosto nije nužno da bude tako. Vodimo računa malo i oko uključenja klima-uređaja. Sve gde možemo da nešto prištedimo, zaista će značiti", istakao je Ilić.

Dodao je da se država potrudila da građani ne osete krizu u meri u kojoj je ona zaista prisutna, ali i da je potrebno da građani prištede, pošto je omogućeno da se kriza ne oseti.

Energetska tranzicija

On je naveo i da je Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) Republike Srbije do 2030, sa vizijom do 2050. godine dokument koji predstavlja prekretnicu za naš energetski sistem, jer će omogućiti da imamo i dovoljno energije i smanjujemo uticaj na klimatske promene.

E-Stock/Konstantin Bajčetić

 

"Ciljevi INEKP-a govore o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, konkretno cilj je da do 2030. godine smanjimo emisije za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu", rekao je Ilić.

On je objasnio da proces energetske tranzicije koji je Srbija započela donošenjem novog zakonodavnog okvira i izradom strateških dokumenata znači da će raditi na postepenom smanjivanju korišćenja fosilnih goriva u proizvodnji toplotne i električne energije i istovremeno povećavati kapacitete koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore.

"Cilj je da energija dobijena iz vetra, sunca, vode, biomase u ukupnom bilansu bude oko 40 odsto do 2030. godine. Neophodna su ulaganja u nove proizvodne kapacitete, jer nažalost naša Elektroprivreda nije izgradila nijedan poslednjih 30 godina. Da jeste, danas bismo uvozili manje ili ne bismo uvozili struju uopšte", zaključio je Ilić, saopštilo je resorno ministarstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis