Biznis vesti

Proizvođač vetroturbina Simens Gamesa otpušta 2.500 radnika

Komentari

Autor: Tanjug

02/08/2022

-

09:17

Proizvođač vetroturbina Simens Gamesa otpušta 2.500 radnika
Proizvođač vetroturbina Simens Gamesa otpušta 2.500 radnika - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođač vetroturbina Simens Gamesa razmatra otpuštanje oko 2.500 zaposlenih, ili oko 9,0 odsto od ukupnog broja, kako bi se oporavio od gubitaka koji su naveli njegovog glavnog akcionara da pokrene preuzimanje, izjavile su Rojtersu dve osobe upoznate sa dešavanjem.

Otpuštanjem bi se smanjila ukupna radna snaga kompanije koja broji oko 27.000 ljudi, prema podacima sa veb stranice špansko-nemačkog proizvođača. Trenutno se ne zna koji će organizacioni delovi ili regioni biti pogođeni.

Konačna odluka nije doneta, a i konačan broj bi se mogao promeniti, kažu Rojtersovi izvori.

Rukovodstvo Simens Gamese, koji bi trebalo danas da objavi rezultate za treći kvartal svoje fiskalne godine, odbilo je komentar.

Sama vest da se razmatra gašenje radnih mesta je najkonkretniji znak do sada da glavni izvršni direktor Johan Ajkholt, koji je došao na čelo Simens Gamese iz matične kompanije Simens Enerdži u martu nakon tri upozorenja o profitu, nastavlja s planom reformisanja ovog proizvođača turbina, ocenjuje britanska agencija.

Upitan da li su otpuštanja i zatvaranje fabrika deo plana, Ajkholt je u junu rekao da ne može ništa da isključi.

Proizvodnja jarbola i lopatica za vetro turbine na koje računaju mnoge vlade koje žele da odustanu od fosilnih goriva pokazala kao izazovan posao poslednjih godina, usled žestoke konkurencije, poremećaja izazvanih kovidom 19 i skoka cena metala koje je rat u Ukrajini još više podstakao.

Poslovanje Simens Gamese je pokleklo delom zbog kašnjenja proizvodnje i isporuke novog asortimana kopnenih turbina, što je navelo većinskog akcionara, kompaniju Simens Enerdži da dostavi ponudu od 4,05 milijardi evra za kupovinu jedne trećine udela koji za sada nije u njegovom posedu.

Tržišna vrednost Simens Gamese je pala 14,6 posto ove godine u odnosu na pad konkurenta i tržišnog lidera u ovoj delatnosti, Vestata, od 7,7 procenata.

Ovo tržište je visoko koncentrisano van Kine - Simens Gamesa, Vestas i GE Rinjuabl Enerdži sa sedištem u SAD zajedno drže 70 posto tržišta u ostatku sveta.

Komentari (0)

Biznis