Biznis vesti

Mihajlović: Sada osećamo posledice lošeg upravljanja EPS-a, tek sledeće zime možemo prestati da uvozimo struju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2022

-

09:50

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Posle finansijske krize, došla je kovid, pa post-kovid kriza, zatim rat u Ukrajini i na kraju, suša.

Zato je najvažnije da Srbija održi energetsku stabilnost i da sarađuje sa državama u regionu. Važno je da se grade gasne interkonekcije da se Srbija povezuje i u visokonaponskoj mreži jer će to značiti da bolje funkcioniše, ima bolje pregovaračke pozicije, da se razvija i čuva stabilnost što će biti lakše ako je nezaobilazna ruta u energetici, kao što je u saobraćaju, rekla je potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

"Pokušavamo da rešavamo probleme svaki dan. Suša je i te kako nešto što pogađa naš energetski bilans. Sada proizvodimo 20 odsto manje električne energije u odnosu na prošlu godinu jer živimo sa nekoliko kriza u isto vreme. Pokušavamo da obezbedimo da i stanovništvo i privreda imaju dovoljno struje, ali i da se spremimo za sve što dolazi zimus. Kakva god bila zima, zima je - mora biti dovoljno struje, nafte, derivata, mazuta, toplotne energije. Naravno da svi razmišljaju da li će im stanovi biti topli, ali neophodno je zbog privrednog razvoja. Nadam se da smo prilično spremni u odnosu na faktore koji zavise od nas", kaže Mihajlović u razgovoru za Euronews Srbija.

Činjenicu da uvozimo struju i ugalj naziva "tužnom", znajući da je Srbija zemlja koja ima kapacitete za samostalnu proizvodnju, pa i izvoz električne energije.

"EPS je veliki sistem, dešavalo se šta se dešavalo prethodnih godina, svi znaju šta je bilo u decembru prošle godine. Posledice lošeg upravljanja sada osećamo. Vreme je da do sledeće zime EPS stane na noge i počne da proizvodi za nas. Mi 11,6 odsto uvozimo električne energije za potrošnju, a današnja cena je 420 evra po megavat času, gotovo deset puta više nego pre godinu dana. Da se dobro upravljalo EPS-om, mi danas ne bismo danas davali stotine miliona evra, nego bismo čak i izvozili struju"

Ističe da bi to mogao biti znak šta sve mora da se menja u EPS-u i da moramo biti spremni za jedan veliki zaokret.

"Nema više priče o termoelektranama već o održivim izvorima, reverzibilnim izvorima energije, kako ćemo 2030. dobijati energiju. To nije pitanje jednog ministra nego celog društva, hoćemo li da živimo zdravije, hoćemo li održivu energiju... Je l' hoćemo to? Hoćemo da bismo bolje živeli"

"Poskupljenje struje nije zbog gubitaka EPS-a"

Mihajlović ističe da je EPS veliki sistem, ali da zbog desetogodišnjeg lošeg upravljanja sada osećamo posledice.

"Današnja cena struje koju plaćamo je 420 evra po megavat času, gotovo deset puta više nego pre godinu dana. Da se dobro upravljalo EPS-om, mi danas ne bismo davali stotine miliona evra na uvoz, nego bismo čak izvozili struju", kaže ona.

Ističe da se poskupljenje struje pak, dogodilo zbog drugih stvari.

"Svaki deo koji utiče na proizvodnju kilovat časa je poskupeo i cene su otišle gore, a mi pokušavamo da napravimo paritete cena u odnosu na energiju koju koriste građani. Država je dala milijarde evra za uvoz struje i gasa, to je razlog. S druge strane, EPS može da se oporavi samo investcijama i ulaganjem, potpunim restruktuiranjem, a ne poskupljenjem struje. To je jedini način da Srbija proizvede sledeće godine dovoljno struje za domaće tržište", dodaje.

Očekuje da će Uredba za energetski ugrožene kupce biti usvojena sledeće nedelje i kaže da će 200 hiljada domaćinstava imati popust onog trenutka kada dođe do povećanja cena.

"To pravo nemaju samo oni koji su socijalno ugroženi i imaju papir koji to potvrđuje već i oni sa niskim primanjima. Biće nekoliko kriterijuma - koliko vas živi u domu, imali bolesnih, a lokalne samouprave će po automatizmu to rešavati kada im se javite", ističe.

"Moguće da ćemo deo gasa morati da nabavljamo po tržišnim cenama"

Mihajlović podseća da je Srbija dogovorila sa Rusijom dve milijarde kubnih metara gasa, kao i da godišnje trošimo 3,2. U međuvremenu, pola milijarde je uskladišteno u Mađarsokj, a otvorena je mogućnost da se deo nađe u Banatskom dvoru.

"Moguće je i da ćemo deo gasa morati da nabavljamo po tržišnim cenama. Ali, kada pogledate oko nas, možemo reći da smo spremni. Čak i da nešto krene po zlu imamo spreman krizni plan substitucije gasa mazutom - svakako ćemo obezbediti da privreda i domaćinstva imaju dovoljno struje i energenata"

Ministarka kaže da je uvoz gasa iz Bugarske pitanje energetske bezbednosti i da je potrebno da Srbija ima više dobavljača.

"U redu je što imamo ruski gas, ali kroz Dimitrovgrad se može zadovoljiti 40 odsto potrošnje od drugih dobavljača. Svaka priča da nema gasa je netačna, tu protiče čak 1,8 milijardi metara kubnih. Srbija tako može biti bezbedna jer niko ne zna šta se može desiti i treba nam više vrsta sigurnosti u ovim nesigurnim vremenima"

Podcrtava da je cilj da Srbija postane energetsko čvorište regiona, baš kao što je to učinila koridorom 10 u saobraćaju.

"Prethodnih 10 godina su te investicije bile jako spore, što je velika šteta. To mora u našoj energetskoj politici biti jedan od glavnih prioriteta. Ne samo da ćemo imati energiju za nas nego ćemo moći i da tranzitiramo i postanemo energetsko čvorište. Posle povezivanja sa zemljama u regionu, isto to ćemo uraditi i u visokonaponskoj mreži koja će već sledeće godine moći da gradi te kapacitete sa drugim državama"

O novoj Vladi

Ministarka kaže da nije imala nikakve određene o razgovore o tome da li će i u novoj Vladi zadržati istu ili dobiti neku novu funkciju.

"Ja sam u energetici preko 30 godina, može se reći da je to moja struka i da se time bavim, ali da li sam im potrebna ću ostaviti za posebne razgovore. Kada se budu završili, moći ću da pričam o tome"

Veruje da je važno da novi mandatar bude iz Srpske napredne stranke zato što je osvojila najviše glasova na izborima.

"Pred novom vladom je mnogo posla - ekonomska i energetska kriza, politički pritisci, neće biti lako. Zato se zalažem da to budu autoritativni ljudi koji mogu da vode svoj resor, a zajedno predstavljaju vrstu tima koji građanima može pružiti sigurnost u vremenima koja dolaze. Moramo da nađemo balans i da vodimo računa o stabilnosti i bezbednosti države, i da istovremeno zaštitimo one koji neće moći da se snađu", zaključila je Mihajlović u razgovoru za Euronews Srbija.

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (3)

Mila

15.08.2022 10:23

@ta ste sve ove godine rdili ministarko Mihajlović?? Zar ne mislite da vel8ki deo krivice i odgovornosti snosite i Vi lično kao funkciner odgovoran za vodjenje politike u oblasti energetike?? Budući da niste imali primedbe da vlasnik pečenjare bude na čelu sistema EPS-a, složili ste se sa tom odlukom svog partijskog sefa. Na pitanje novinara za Grčića da li će on moći/umeti/biti sposoban da vodi tako složen sistem Vučić je drsko i bahato tada odgovorio: Ako je mogao da vodi pečenjaru, moći će i EPS! E ZATO STE ODGOVORNI MINISTARKO, JER STE ĆUTALU!

bojanovic

16.08.2022 11:22

Zasto se ne poziva na odgovornost Ministar(ka) i direktor EPSa? Istraga, zatvor, nadoknada iz licne imovine.....

Boriša

16.08.2022 22:13

Alo, gospođo vi ste najodgovorniji za sve nastale probleme u EPS-u. Sada se pravite naivni kao da narod nije shvatio. Doduše, možda, ima jedan još odgovorniji, ali vi ste direktno odgovorni za stanje u EPS-u.

Biznis