Biznis vesti

Novo pravilo za proizvođače duvana: Moći će da prodaju samo cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/08/2022

-

16:30

Novo pravilo za proizvođače duvana: Moći će da prodaju samo cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim
Pixabay - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda imaju zakonsku obavezu da od 1. januara 2023. godine ispune dva nova zahteva predviđena Pravilnikom o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda, saopštilo je danas Ministarstvo privrede.

U skladu sa zahtevima za bezbednost od požara koji se odnose na cigarete, duvanski proizvodi će, pre plasmana na tržiše Srbije, morati da ispune standarde SRPS EN ISO 12863:2018 (Standardna metoda ispitivanja za ocenjivanje mogućnosti paljenja cigareta) i SRPS EN 16156:2018 (Cigarete - Ocenjivanje mogućnosti paljenja - Zahtevi za bezbednost), navelo je Ministarstvo.

Proizvođači i uvoznici duvanskih proizvoda na koje se predmetni standardi odnose, na tržište će moći da stave samo cigarete sa smanjenom mogućnošću paljenja, odnosno, cigarete koje se same ugase ako se aktivno ne povlači dim pre nego što izgore celom dužinom.

Pravilnik o utvrđivanju liste srpskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda inoviran 2021. godine, prvi put obuhvata standarde koji se odnose na papir za cigarete.

Izmena zahteva za proizvođače i uvoznike duvanskih proizvoda potvrđuje primenu referentne liste harmonizovanih evropskih standarda iz oblasti opšte bezbednosti proizvoda sadržane u ovom Pravilniku, kao i primenu referentne liste odgovarajućih harmonizovanih standarda Evropske komisije objavljene u službenom listu Evropske unije 2020. godine, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Preporuka za vas

SZO: Na svetu milijardu pušača, porast upotrebe elektronskih cigareta

Komentari (0)

Biznis