Biznis vesti

Nekoliko evropskih banaka obnovilo trgovinu ruskim obveznicama, slede primer Vol Strita

Komentari

Autor: Tanjug

18/08/2022

-

09:00

Nekoliko evropskih banaka obnovilo trgovinu ruskim obveznicama, slede primer Vol Strita
Tanjug/AP/Natasha Livingstone - Copyright Tanjug/AP/Natasha Livingstone

veličina teksta

Aa Aa

Nekoliko velikih evropskih banaka odlučilo je da sledi primer Vol Strita dozvoljavajući klijentima da ponovo trguju ruskim državnim dužničkim hartijama, objavio je Fajnenšel tajms (FT), pozivajući se na obaveštene izvore.

Švajcarska UBS, britanska Barkliz i nemačka Dojče banka ponovo dozvoljavaju klijentima da prodaju ruske obveznice koje poseduju, nakon sličnih poteza američkih banaka "JPMorgan", Benk ov Amerika, DŽefris i Sitigrup, navodi se u tekstu.

Druge evropske banke, uključujući Kredi Svis i HSBC, za sada se uzdržavaju od ponovnog ulaska na rusko tržište duga zbog niskog praga tolerancije na rizik, rekli su za sagovornici FT-a upoznati s njihovim aktivnostima.

Prema izvorima londonskog poslovnog dnevnika, odluke o ponovnom pokretanju trgovine ruskim obveznicama nisu motivisane nastojanjem da se profitira od ponovnog otvaranja ovog tržišta, već namerom da se omogući klijentima da smanje svoju izloženost, a u skladu sa pravilima o sankcijama, prenosi Raša tudej.

Ministarstvo finansija SAD je u julu objavilo smernice koje omogućavaju američkim bankama da olakšaju kliring i obavljanje transakcija s ruskim hartijama od vrednosti ako to pomaže američkim imaocima ruskih obveznica da ih postepeno otuđuju.

Pre toga, većina američkih i evropskih banaka prestala je da radi s ruskim hartijama od vrednosti nakon što su vlasti uvele zabranu transakcija s ruskom imovinom u sklopu ekonomskih sankcija prema Moskvi.

 

Komentari (0)

Biznis