Biznis vesti

Vlada usvojila izmenjenu Uredbu o programu "Moja prva plata", povećani iznosi naknade, ostaje zabrana izvoza evrodizela

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/08/2022

-

15:47

Vlada usvojila izmenjenu Uredbu o programu "Moja prva plata", povećani iznosi naknade, ostaje zabrana izvoza evrodizela
E-Stock/Dušan Milenković - Copyright E-Stock/Dušan Milenković

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu Uredbu o programu podsticanja zapošljavanja mladih "Moja prva plata" kojom su povećani iznosi novčane naknade nezaposlenim mladima koji će biti uključeni u taj program po novom Javnom pozivu.                     

Kako je saopšteno, za mlade sa srednjim obrazovanjem iznosi su povećani sa 22.000 na 25.000 dinara mesečno, a za mlade sa visokim obrazovanjem sa 26.000 dinara na 30.000 dinara mesečno. Novi Javni poziv raspisaće Nacionalna služba za zapošljavanje u ponedeljak, 22. avgusta, a sve informacije biće dostupne na veb sajtovima: www.nsz.gov.rs i www.mojaprvaplata.gov.rs

Do sada su realizovana dva ciklusa Programa u koji je uključeno oko 18.000 mladih. Cilj Programa jeste osposobljavanje za samostalan rad 10.000 mladih sa srednjim i visokim obrazovanjem, do navršenih 30 godina života, bez radnog iskustva, koji se nalaze na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Program se sprovodi kod poslodavca koji pripada privatnom ili javnom sektoru, dok prioritet imaju poslodavci iz privatnog sektora, a naročito poslodavci iz devastiranih područja.

Programom "Moja prva plata" stvaraju se dodatne mogućnosti za osposobljavanje, sticanje prvog radnog iskustva i povećavanje prilika za konkurentnije istupanje mladih na tržištu rada i zapošljavanje, imajući u vidu da je položaj mladih na tržištu rada nepovoljniji u odnosu na opštu populaciju u Republici.

Vlada je usvojila i izmenjenu odluka o privremenoj zabrani izvoza Evro dizela EN 590 kojom se zabrana produžava za još sedam dana. Donošenjem te mere, kako se navodi, sprečiće se moguće štete po privredu i građane s obzirom na to da energetska kriza na svetskom tržištu i dalje prouzrokuje pretnju od nastanka kritične nestašice te robe bitne za građane Srbije.

Članovi Vlade doneli su rešenje o dodeli nacionalnog sportskog priznanja Ivani Nišević jer je osvojila srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u rukometu, održanom u Beogradu, 2013. godine. Ista odluka doneta je i za rukometaša Ivana Stankovića za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Beogradu 2012. godine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis