Biznis vesti

Mihajlović: Od novembra neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz Rusije, radimo sve da to ne utiče na tržište u Srbiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/08/2022

-

12:40

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da šesti paket sankcija EU prema Rusiji znači da više neće biti moguće kupiti sirovu naftu iz ove države od prvog novembra, te da će Naftna industrija Srbije naftu morati da nabavlja od drugih snabdevača na tržištu, kao što se delom dešavalo i do sada i rekla da veruje da to neće uticati na tržište u Srbiji.

"Šesti paket sankcija EU predviđa zabranu uvoza ruske sirove nafte posle prvog novembra. Nakon ovog perioda biće moguće snabdevanje sirovom naftom samo sa slobodnog tržišta. Mi za tu odluku znamo već dva meseca i radimo sve što možemo da nađemo način da ne dođe do poremećaja na našem tržištu i verujem da ćemo u tome uspeti", rekla je Mihajlovićeva.

Ona je podsetila da Naftna industrija Srbije sirovu naftu nabavlja preko JANAF-a, a da ni do sada nije u potpunosti kupovala rusku naftu, već je uvozila i iz Iraka i drugih zemalja.

"U ukupnom bilansu, oko 50 odsto je bila ruska nafta, 30 odsto od drugih dobavljača, a 20 procenata je to bila domaća sirova nafta“, rekla je Mihajlovićeva odgovarajući na pitanja novinara u Kruševcu.

Stabilizacija tržišta peleta za 7 do 10 dana

Mihajlović je rekla da je Ministarstvo pokušalo d aregauje i da misli da je taj posao na pola puta i podsetila da je Vlada Srbije ograničila cenu peleta i da je zabranila izvoz. Ona je rekla da peleta još nema dovoljno, jer se sada seku drva da bi on mogao da se napravi, ali da očekuje stabilizaciju tržišta za 7 do 10 dana.

"Pokupšali smo da pomognemo "Srbijašumama" da imaju dovoljne količine sirovog drventa. Vojska se uključuje od danas ili sutra, kod Knjaževca i kod Medveđe će raskrčiti šumske puteve. Biće dovoljno sirovog drveta da se napravi dodatno pelet", rekla je Mihajlović.

Ona je istakla da se oko 110.000 ljudi greje na pelet, milion koristi ogrevno drvo, dok se na struju greje oko 360.000 domaćinstava u Srbiji.

"Potrudili smo se da svi imaju svega dovoljno. Inspekcije su na terenu i koliko god da je neprijatno to je bio jedini način da pokažemo da država prati šta se dešava i sa ogrevnim drvetom. NJegova cena je sada duplo viša nego što je bila prošle godine, prodaje se na crno, na kamionima, a to je nedopustivo. U 45 jedinica lokalnih samouprava smo sproveli kontrole i od 150 privrednih subjekata, 108 ima sve korektne papire u skladu sa zakonom, a ostali su dobili prekršajne prijave", rekla je Mihajlović.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis