Biznis vesti

Novčanice su ponovo u modi: Novi trend štednje među mladima oslanja se na koverte sa novcem

Komentari

Autor: Euornews Next

28/08/2022

-

16:32

Novčanice su ponovo u modi: Novi trend štednje među mladima oslanja se na koverte sa novcem
Tanjug/AP/Michael Sohn - Copyright Tanjug/AP/Michael Sohn

veličina teksta

Aa Aa

Dok se količina gotovine u opticaju postepeno smanjuje poslednjih godina, zamenjena beskontaktnim plaćanjem, među mlađim generacijama pojavio se novi trend koji vraća novčanice u centar pažnje.

Za one koji su voljni da pokušaju da uštede novac u vreme visoke inflacije i krize troškova života, "gomilanje gotovine" je način da odrede svoj mesečni, dvonedeljni ili nedeljni ukupan budžet, i da ih drže odvojeno u različito obeleženim kovertama.

Dok aplikacije za onlajn bankarstvo nude načine za pravljenje planova uštede, oni koji su pobornici ovog trenda ističu da korišćenje fizičkog novca menja pristup trošenju. Na društvenoj mreži TikTok, posebno popularnoj među mladima, oznaka za ovaj trend ima više od 520 miliona pregleda.

Metod ovakve štednje funkcioniše tako što podižete novac sa bankomata - to može biti dovoljno za nedeljni, mesečni budžet, ili čak sve što imate na računu, ali ipak ostavite dovoljno za mesečne račune. Zatim, gotovinu delite po kovertama, od kojih svaku obeležite na drugačiji način - jedna je za namirnice, druga za izlaske s prijateljima, treća za teretanu, i slično. 

Trend ne ograničava broj ili tipove troškova, i ne pruža nikakvu konkretnu količinu novca koju bi ljudi trebalo da uštede, ali prati dobro utemeljena pravila štednje, prenosi Euronews Next.

Koliko god novca da stavite u kovertu - to je to, toliko smete da potrošite, i onda na kraju meseca možete pratiti svoje troškove, ređati ih u tabeli i menjati budžet tako da ga bolje prilagodite svojim potrebama.

Ako vam je ostalo novca, možete ga staviti sa strane, u neku generalnu ušteđevinu.

Da li ovo zaista radi?

Za neke ljude, držanje novčanica u ruci može značiti i bolju predstavu o tome koliko novca zapravo troše, dok plaćanje karticama možda ne pruža najbolji uvid u to jer novac nije fizički prisutan. 

Kada koristite gotovinu i stavljate ceo mesečni budžet na jedno mesto, tako da vam je stalno pred očima, možete odmah videti na šta vam novac odlazi i da li negde imate bespotrebne troškove.

 

 

Ukoliko se pre vremena potroši novac iz fascikle za izlaske sa prijateljima, predlaže se, na primer, da ih pozovete na neko druženje koje ne podrazumeva trošenje novca, kao što je šetnja ili nešto slično.

Pored ovoga, oni koji koriste isključivo gotovinu za plaćanje čuvaju se od toga da postanu prezaduženi jer bi inače možda koristili mogućnosti koje pruža onlajn kupovina, kao što su "kupi sada, plati kasnije", ili zaduženja na kreditnim karticama i prekoračenje dozvoljenog limita.

Postoji, međutim, jedna značajna loša strana ovog trenda - bezbednost. Očigledno je da čuvanje velike količine novca kod kuće u kovertama povećava mogućnost od toga da budete opljačkani, a ovakvo "gomilanje novca" vam ne ostavlja ni dovoljno prostora za investicije.

Komentari (0)

Biznis