Biznis vesti

Mini hidroelektrane još izazivaju kontroverze: "Proizvodnja manja od gubitaka na mreži, a uništeno 300 kilometara reka"

Komentari

Autor: Dušan Hadži Nikolić

30/08/2022

-

07:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Mini hidroelektrane i dalje izazivaju kontorverze. Prema izveštaju Svetskog fonda za prirodu WWF Adria (World wide fund for nature) do 2021. u Srbiji je zbog MHE uništeno oko 300 kilometara reka, a proizvedena struja nije doprinela većoj energetskoj stabilnosti. Zbog toga traže da se ukine subvencionisanje MHE. U Vladi ističu da su svi problemi rešeni i da se Srbija u budućnosti okreće vetru i suncu kao izvorima energija.

Reke u Srbiji su pod velikim rizikom od mini hidroelektrana, kojih prema izveštaju Svetskog fonda za prirodu ima ukupno 353. U Vladi se slažu da je bilo puno opasnosti po životnu sredinu i zbog toga su prošle godine doneli nov Zakon o obnovljivim izvorima energije.

"Ta situacija jeste rešena upravo akcijom ovog ministarstva, tako što smo u zakonu o korišćenju obnovljivih izvora energije zapravo zabranili izgradnju hidroelektrana u Srbiji uopšte, u zaštićenim zonama. Dakle, ne može se više nijedna MHE izgraditi u zaštićenim zonama", kaže Jovanka Atanacković, državna sekretarka u Ministarstvu energetike.

Ekolozi ukazuju da je veoma mali deo površina Republike Srbije pod zaštitom.

"Mi smo ukazivali na to da mi imamo samo trenutno sedam odsto zaštićenih teritorija i da smo se konvencijom o biološkoj raznovrsnosti kao i prostorim planom Republike Srbije obavezali na povećanje od 17 odsto pod zašitom i onda se postavlja pitanje šta će biti sa područijima koja su trenutno u procesu zaštite i šta će biti sa područijima koja su planirana u budućnosti da se zaštite", rekla je Nataša Milivojević, iz WWF.

Pod uslovom da se neka velika elektrana kao što je reverzibilna hidroelektrana Đerdap 3 ili Bistirica proglasi projektom od nacionalnog značaja - gradnja je dozvoljena i u zaštićenoj zoni. U slučaju mini hidroelektrane to nije moguće.

"U Srbiji imamo izgrađenih 150 mini hidroelekrana, instalisana snaga svih tih MHE je 116 megavata, i od početka godine do danas oni su dali nekih 226 gigvat časova električne energije iz svojih kapaciteta", rekla je Atanacković.

Gubici na mreži veći od ukupne proizvodnje MHE

To je prema Svetskom fondu za prirodu nedovoljno da bi opravdalo postojanje tih elektrana - 2,9 posto od ukupne eleketrične energije u Srbiji, koliko daju mini elektrane, moglo bi, kažu, da bude  nadoknađeno smanjenjem gubitaka na mreži.

profimedia

 

"Gubici na mreži koji su izuzetno veliki iznose negde oko 12 procenata. Prema izveštaju agencije za energetiku oni se skoro nimalo nisu promenili u odnosu na 2019. Oni ukazuju da se ništa nije radilo na stabilnosti mreže i na smanjenju gubitaka", ukazuje Nataša Milivojević.

U Vladi Srbije kažu da već postoje projekti za smanjenje gubitaka na mreži. Objašnjavaju da subvencije za postojeće minihdroelektrane neće biti ukinute jer im to za period od 12 godina omogućavaju ranije potpisani ugovori.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis