Biznis vesti

Rusija obustavila isporuke gasa u Evropu preko Severnog toka 1

Komentari

Autor: BBC

31/08/2022

-

08:06

Rusija obustavila isporuke gasa u Evropu preko Severnog toka 1
Rusija obustavila isporuke gasa u Evropu preko Severnog toka 1 - Copyright Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Rusija je potpuno obustavila isporuke gasa Evropi preko glavnog gasovoda Severni tok 1, navodeći kao razlog "neophodne popravke". Ruski državni energetski gigant Gasprom saopštio je da će ograničenja na gasovodu Severni tok 1 trajati naredna tri dana, prenosi BBC.

Rusija je inače već značajno smanjila izvoz gasa putem ovog gasovoda.

Gasovod Severni tok 1 proteže se 1.200 kilometara ispod Baltičkog mora od ruske obale u blizini Sankt Peterburga do severoistočne Nemačke.

Otvoren je 2011. godine i može da šalje maksimalno 170 miliona kubnih metara gasa dnevno iz Rusije u Nemačku.

Gasovod je već u julu bio zatvoren 10 dana zbog redovnog održavanja, a nedavno je radio sa samo 20 odsto kapaciteta zbog, kako navode iz Rusije "neispravne opreme".

Evropski lideri strahuju da bi Rusija mogla da produži prekid u pokušaju da podigne cene gasa, koje su već od početka rata u Ukrajini porasle za 400 odsto.

Francuska ministarka energetike za tranziciju Agnes Panjer-Runaher optužila je Rusiju da "koristi gas kao ratno oružje". Ona je to rekla nakon što je Gasprom obujavio da će obustaviti isporuke gasa francuskoj energetskoj kompaniji Engie.

Međutim, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina odbacio je ove optužbe i insistirao da su zapadne sankcije izazvale prekide u isporuci jer su "oštetile rusku infrastrukturu".

On je institirao na tome da su "tehnološki problemi" izazvani zapadnim sankcijama jedina stvar koja sprečava Rusiju da isporučuje gas, ne precizirajući o kakvim se problemima radi.

 

Komentari (0)

Biznis