Biznis vesti

Mihajlović: Ne prave se planovi za restrikcije, noćas smo uvezli struju u vrednosti 1,3 miliona evra

Komentari

Autor: RTS

04/09/2022

-

09:39

Mihajlović: Ne prave se planovi za restrikcije, noćas smo uvezli struju u vrednosti 1,3 miliona evra
Zorana Mihajlović - Copyright mre.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka energetike Zorana Mihajlović rekla je da država ne pravi planove za restrikcije, ali će morati da uvozi struju i za to će biti izdvojena ogromna sredstva. Kako je navela, planovi za uštedu prave se pre svega u javnim preduzećima i planovi bi trebalo da budu gotovi do 15. septembra.

"Noćas smo uvezli struju u vrednosti od 1,3 miliona evra. Mi ćemo sasvim sigurno morati da uvozimo struju ove zime, za šta će biti izdvojena ogromna sredstva", rekla je ministarka Mihajlović za RTS.

Ona je dodala da se ne prave planovi za restrikcije, "bez obzira što se restrikcije najavljuju i u Francuskoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji". "Mi ćemo se truditi da obezbedimo za sve redovno snabdevanje, ali građani moraju da budu svesni da će ogroman novac biti izdvojen za to", naglasila je.

Kada je reč situaciji u EPS-u i na kopovima, ministarka kaže da para za investicije sada nema, a da je oprema stara. 

"Bager iz Kolubare koji se ovih dana pominje u medijima da je oštećen u oluji je star 27 godina i trebao je da ide na remont. Ta oprema je stara, a trenutno nemamo novca za investicije, i mi ćemo sasvim sigurno morati da uvozimo struju", rekla je Mihajlović.

Govoreći o toplanama, Mihajlović je navela  da su one spremne za predstojeću grejnu sezonu i da imamo rezerve mazuta.

"Zaliha mazuta imamo za 100 dana, nafte i naftnih derivata za 60 dana. Krizni planovi su spremni za nepredviđena dešavanja na evropskom tržištu", rekla je ministarka.

Kada je reč o peletu zbog poremećaja na tržištu snabdevanja inspekcije su obišle 270 privrednih subjekata od kojih svega 30-tak nije imalo regularne papire, zbog čega im je zaplenjena roba.

"Snabdevanje je normalizovano, ima dovoljno peleta, a i većina građana je već nabavila pelet", kaže Mihajlović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis