Biznis vesti

Mihajlović: Uskoro predlog o finansijskoj stimulaciji domaćinstava koja štede struju

Komentari

Autor: Tanjug

30/08/2022

-

13:28

Mihajlović: Uskoro predlog o finansijskoj stimulaciji domaćinstava koja štede struju
Tanjug/MRE/Zoran Petrović - Copyright Tanjug/MRE/Zoran Petrović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica vlade i ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas za Tanjug da je predlog preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, koje je donelo to ministarstvo, za sada samo na nivou preporuke, ali da su one poslate Vladi i da bi bilo dobro da ih ona usvoji kao odluku.

Mihajlovićeva je, takođe, istakla da je EPS-u poslat zahtev da razmotri na koji način će finansijski stimulisati domaćinstva koja manje troše električnu energiju i izrazila očekivanje da će se veoma brzo sa tim izaći u javnost.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u subotu da nisu planirane nikakve restrikcije struje i isključenja i najavio da će umesto toga domaćinstva koji budu štedela struju dobiti velike popuste.

Ministarstvo energetike je saopštilo danas da je donelo predloge preporuka za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva, za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije koje bi, kako je poručilo, trebalo da počnu da se primenjuju što pre i to, od 1. septembra do 31. marta.

Dve molbe za EPS

"Dakle, mi smo poslali preporuke (za štednju) ka Vladi, ka drugim ministarstima da pogledaju i dopune ako smatraju da je još nešto potrebno. Naše je mišljenje da bi bilo dobro da vlada usvoji ovakve preporuke i da pokušamo zajedno da ih zaista i ostvarimo", rekla je Mihajlovićeva Tanjugu.

Mihajlovićeva kaže da to jesu za početak samo preporuke, kako bi svi videli da njihova realizacija nije teška.

"I da nije strašno da isključimo svetlo u drugoj prostoriji u kojoj ne boravimo i da nije strašno da malo smanjimo svetiljke u ovoj krizi. I da država nema razloga da daje tolike stotine i stotine miliona evra za uvoz recimo električne energije ili recimo za uvoz uglja", navela je ministarka.

Dodaje da je Ministarstvo rudarstva i energetike kada je donelo predlog preporuka i pustilo ih u javnost poslalo pisma javnim preduzećima, pre svega EPS-u sa dve molbe ili dva zahteva.

Jedan je da uz račun koji građani dobijaju, domaćinstva za utrošenu električnu energiju svakako ide i prilog koji će sadržati kako može da se štedi energija u jednom domaćinstvu, kaže Mihajlovićeva.

Drugi zahtev je, dodaje, da EPS sedne i vidi na koji način će finansijski stimulisati ona domaćinstva koja manje troše odnosno štede električnu energiju.

"Recimo, domaćinstva koja su uštedela energiju u ovom mesecu u odnosu na mesec prethodne godine, dakle od njih očekujemo da dobijemo taj plan i onda ćemo sesti sa Ministarstvom finansija i verujem jako brzo izaći sa tim kako ćemo finansijski dodatno stimulisati domaćinstva da štede električnu energiju", rekla je Mihajlovićeva.

Kriza uzrokovana prvenstveno ratom u Ukrajini

Napominje da se Srbija nalazi u teškoj energetskoj krizi koja je uzrokovana pre svega ratom u Ukrajini i energetskom krizom u Evropi.

"Sigurno da ima razloga delom i u lošem upravljanju u EPS-u. Srbija danas uvozi električnu energiju. Ministarstvo rudarstva i energetike već dve godine radi na projektima energetske efikasnosti, ako stvarno hoćemo da manje uvozimo električnu energiju, a uvezli smo juče negde 4,5 odsto od naše potrošnje, onda pored toga što se trudimo da povećavamo proizvodnju unutar EPS-a, moramo da učinimo sve da smanjimo uvoz", navela je ministarka.

Jedan od načina, kako kaže, jesu svakako preporuke koje je Ministarstvo rudarstva i energetike spremilo i pustilo u javnost, a tiču se toga kako na koji način da smanjimo potrošnju toplotne i električne energije.

"Te preporuke se ne odnose samo na domaćinstva, odnose se i na opštine i gradove, na državna preduzeća, javne ustanove i na državnu upravu. Ono sto je najvažnije je da svi shvatimo da nema ni jednog razloga da se ne ponašamo solidarnije u odnosu na energiju koja je danas najskuplja, koja nikad nije bila tako skupa. Megavat električne energije je danas 700 evra, a bio je pre godinu dana 50. Zašto bismo toliki novac davali ukoliko možemo nesto da učinimo", poručila je Mihajlovićeva.

Nema razloga da se ne štedi

Ističe da se jedinicama lokalnih samouprava preporučuje da smanje javno osvetljenja i da to smanjenje može da bude do 33 odsto.

"Na primer, preporučuje im se da krenu u nabavku led svetiljki ko to do sad nije uradio. Preporučuje im se, takođe, da smanje osvetljenja na reprezenatativnim zgradama... Državnim preduzećima se traži i insistira posebno preduzećima u energetskom sektoru i EPS i EMS itd. da pripreme svoje planove uštede na minimum 15 procenata, s obzirom na to da oni jako dobro znaju gde troše najviše energiju. Dakle, oni su ti koji treba da naprave svoj plan kako će na godišnjem nivou smanjiti potrošnju električne energije za 15 odsto", navela je Mihalovićeva.

Dodaje da preduzeća kao sto su železnice, Putevi Srbije i sva druga preduzeća, takođe, imaju slične obaveze.

"Kada govorimo o domaćinstvima, budući da se dnevna potrošnja električne energije od 42 odsto odnosi na domaćinstva, a negde 22 odsto dolazi na industrije, sa jedne strane ćemo ovim preporukama smanjiti potrošnju, a sad druge, svako domaćinstvo će u odnosu na to imati niži račun za električnu energiju. Dakle nema razloga da ne vodimo računa o tome kako kuvamo, da li poklapamo naša jela, da li onda kada proključa voda smanjujemo šporet pa samim tim i potrošnju za nekih 60 odsto, da li vodimo računa kako uključujemo mašine za veš i za sudove, pa zašto da ih uključujemo ako imamo dva, tri suda - ajde sa sačekamo da to bude puno", navela je ministarka.

Mihajlovićeva ističe da zato treba videti i kako grejemo naše naše stanove, da li imamo 30 stepeni ili 25 ili možemo da imamo nešto manje.

Kako je rekla, Ministarstvo je bukvalno za sve, od tople vode pa do grejanja, dalo preporuke kako je moguće smanjiti potrošnju električne energije, na način da građanima i dalje sve bude dostupno.

"Da sve imate i da ni u čemu ne oskudevate, a da opet ne trošite toliko i samim tim da vam račun bude niži", zaključila je Mihajlovićeva.

Komentari (0)

Biznis