Biznis vesti

Banjac: Domaćinstva troše 1,7 puta više energije nego u Evropi, najavljeno poskupljenje struje će nas malo osvestiti

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2022

-

12:00

Banjac: Domaćinstva troše 1,7 puta više energije nego u Evropi, najavljeno poskupljenje struje će nas malo osvestiti
Banjac: Domaćinstva troše 1,7 puta više energije nego u Evropi, najavljeno poskupljenje struje će nas malo osvestiti - Copyright Pixabay, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Profesor Mašinskog fakulteta u Beogradu MIloš Banjac izjavio je da je neophodno sprovođenje mera racionalnog korišćenja energije, jer naša domaćinstva troše 1,7 puta više energije nego u Evropi, kao i da su velika rasipanja i u preduzećima energetskog sektora.

"Električna energija je jeftina u Srbiji. Dugi niz godina je najjeftinija u Evropi i kad imate jedan tako jeftin resurs, onda ga tako i koristite, ne odnosite se štedljivo prema njemu. Najavljeno poskupljenje će nas malo osvestiti, jer će to biti dodatni namet na budžet građana, ali generalno nismo racionalni u korišćenju električne i dugih vrsta energije", upozorio je Banjac u izjavi za Tanjug.

Bivši pomoćnik ministra rudarstva i energetike Banjac je ocenio je da deo odgovornosti za neracionalnu potrošnju toplotne energije snose toplane, jer nisu uvele naplatu prema potrošnji, iako su bile obavezne.

"Ta obaveza postoji od 2013. godine, ali retki su primeri toplana u Srbiji koje su to uvele. Ako nemate naplatu prema potrošnji niste ni zainteresovani naročitio da štedite. Domaćinstva troše 1,7 puta više energije, naši objekti prosto nisu prošli kroz proces energetske sanacije. Evropa je prošla kroz dva ciklusa zamene vrata i prozora i toplotne izolacije fasada, dok mi nismo prošli ni jedan krug", naveo je Banjac.

On je naveo primer da, prema evropskom zakonodavstvu, javne zgrade moraju da budu napravljene tako da imaju približno nultu potrošnju energije, a od 2020. godine ta obaveza važi i za sve zgrade u privatnom sektoru. Banjac je rekao kako ne vidi razlog zašto se nismo malo primakli tim standardima, jer su vlada i Ministarstvo građevine napravili odgovarajuće pravilnike.

Smatra da neke mere racionalizacije potrošnje energije treba preduzeti, naročito u uslovima energetske krize.

"Problem je što energenata neće biti, ne samo što nećemo moći da ih platimo. Ako nestanu energenti, onda nemamo mogućnost da zadovoljimo svoje potrebe", napomenuo je Banjac.

Neefikasni uređaji "gutaju" struju

Prema njegovoj proceni, najviše energije se troši na grejanje u domaćinstvima, jer se koriste neefikasni uređaji poput električne grejalice, TA peći i mermoterm radijatori koji previše troše struje.

"Preporuka je da se koriste toplotne pumpe koje bar tri puta više toplotne energije proizvedu, jer prikupljaju energiju iz spoljašnje sredine", savetovao je profesor Banjac.

profimedia

 

Napomenuo je da i prilikom kupovine električnih kućnih aparata poput bojlera ili klima uređaja i drugih treba birati one sa visokim energetskim razredom, jer troše 50 odsto manje energije.

Banjac je naglasio da su nove privatne fabrike energetski efikasne, jer njihovi vlasnici vode račune o konkurentnosti proizvoda na tržištu, ali da u energetskom sektoru ima prilično velikih rasipanja.

"Toplane bi mogle dosta toga da urade, jer imaju velike gubitke na distributivnoj mreži, dakle tu se dosta energije rasipa koja se proizvede. Slična je situacija i sa elektroenergetskim sistemom, jer su gubici u mreži oko 12 odsto, što je daleko više od evropskog proseka", upozorio je Banjac.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Ing Zoran Vukov

22.09.2022 19:03

Profesor Miloš Banjac bi morao da zna da je tarifni sistem za plaćanje električne energije nezakonit. Ako se utrošena električna energija meri jednotarifnim brojilom tada je obaveza korisnika da plati utrošene kwh x prodajna cena za kwh (sa PDV) . nemože se sa izmišljenom podelom fakturisati sa 3 cene. Za zelene kwh, plave i crvene kwh. Sam naziv jednotarifno brojili ukazuje da se potrošnja plaća sa jednom cenom. Isti je slučaj i sa dvotarifnim brojilom , gde se primenjuju 6 cena . Ali nema ko da spreči ovu nezakonitu radnju, sa kojom se građani pljačkaju , jer institucije su pod uticajem vlasti a i njima odgovara punjenje buđeta od kojeg primaju plate. I druge izmišljene obaveze se nezakonito fakturišu pa i kada se ne potroši ni jedan kwh mesečno ili godišnje. Da bi se u to uverili ukucajte: KALKULATOR POTROŠNJE ZA DOMAĆINSTVO , i bez potrošnje kwh za odobrenu snagu kod dvotarifnog brojila imate nezakonito fakturisanu obavezu od oko 967 din. Ceo tarifni sistem je i načinjen da se nemože uštedeti jer vaš račun počinje sa tih 967 din bez obzira na utrošene kwh.

Biznis