Biznis vesti

Vučić: Građani koji potroše manje struje u odnosu na isti mesec prošle godine imaće drastični popust

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2022

-

10:22

Vučić: Građani koji potroše manje struje u odnosu na isti mesec prošle godine imaće drastični popust
Vučić: Građani koji potroše manje struje u odnosu na isti mesec prošle godine imaće drastični popust - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija ne planira restrikcije struje, ali će građanima koji budu uštedeli struju dati drastičan popust. Tako će, kako je pojasnio, zemlja uštedeti na proizvodnji i uvozu električne energije, ali i građani.

"Vlada će napraviti novi plan, za mesec dana, oni koji uštede struju u odnosu na isti mesec prošle godine, imaće drastične popuste na cenu električne energije", najavio je on.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

"Želimo da građani ne osete ništa i da to bude na dobrovoljnoj bazi, a da može da uštedi i da mu račun, na primer, umesto 4.000 dinara bude 3.000 dinara", naveo je Vučić. Tako ćemo da zaradimo jer ćemo manje da uvozimo, dodao je predsednik.

Vučić je napomenuo da trošimo više struje nego pre, najviše zbog privrednog sektora, 41 evro po megavat satu plaća građanin Srbije, a proizvodna cena struje kod nas je oko 57 evra po megavat satu, nas skuplje košta to što proizvodimo, nego što plaća građanin, rekao je on.

"U zimskim mesecima trošimo 120 gigavata struje, a možemo da proizvedemo 105 gigavat sati, nama znači fali 20 gigavat sati, znači uvek smo morali da uvozimo struju, samo smo lagali sebe. Na dan kada nam fali 20 gigavat sati, mi to moramo da kupimo. Kada kupujemo po 100 evra, mi krvarimo na dnevnom nivou 2 miliona evra, ali je cena skočila. Mi dnevno gubimo 20 miliona evra", kazao je on.

"To je 600 miliona mesečno koje gubi Srbija zbog uvoza struje", rekao je on. Dodao je da nema plana restrikcije struje.

Gas nabavljen po jeftinijoj ceni

On je rekao da Srbija troši 3,2 milijarde kubnih metara gasa, te da od toga nabavljamo od Rusa 2 milijarde kubnih metara gasa po ceni prosečnoj 400 dolara ili evra za 1.00 kubnih metara gasa, što znači da 63-64 odsto naših potreba platimo 800 miliona evra kao država.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Međutim, za ostatak onoga što je potrebno, Vučić je rekao da smo kupili velike količine gasa po mnogo nižm cenama gasa i skladištili ih u Mađarskoj. Današnja cena je 4.000 dolara po 1.000 kubnih metara gas, 4,8 milijardi evra nas je koštao gas. "To znači bankrot", rekao je Vučić i istakao da je bolje što smo nabavili gas pre ovog teškog vremena.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis