Biznis vesti

Austrijska vlada dogovorila "kočnicu" za cenu struje

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2022

-

11:10

Austrijska vlada dogovorila "kočnicu" za cenu struje
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Austrijska vlada dogovorila je dugo razmatranu "kočnicu za cene struje", sa ciljem umanjenja tereta po građane, a dogovor bi mogao već u sredu da bude usvojen.

Prema dogovoru koalicionih partnera - Narodne partije Austrije (OVP) i Zelenih, svako domaćinstvo će dobiti subvencionisanu cenu struje za 80 odsto prosečne prošlogodišnje potrošnje jednog austrijskog domaćinstva.

Granica je određena na 2.900 kilovat sati, a za sve preko toga plaćaće se aktuelna cena na tržištu.

Pregovori ministarstava energetike i finansija završeni su dogovorom da cena kilovat sata struje za oko 2.900 potrošenih kilovatsati po domaćinstvu bude na 10 centi, a kada se prekorači ta potrošnja ona će biti po uobičajenoj tržišnoj ceni.

Ovaj dogovor, kako kažu u vladi, doneće godišnje rasterećenje domaćinstvima u visini od oko 500 evra, a, ima i za cilj da navede građane na štednju struje.

Za sprovođenje ove mere vlada će staviti na raspolaganje oko 2,5 milijardi evra.

"Kočnica za cenu struje će biti usvojena", najavio je kancelar Karl Nehamer dodajući da će mera biti usvojena u sredu na vladi, kako bi se što pre mogla primeniti.

Trenutno, dodao je, radi se na poslednjim detaljima.

Inače parlament meru vlade mora da odobri, a to će u oktobru, pa će rasterećenje početi da se primenjuje od decembra.

Vlada planira ne samo rasterećenje za domaćinstva, već i privrednike, posebno mala i srednja preduzeća, ali još nije postigla konačan dogovor oko takvih mera.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis