Biznis vesti

Skočile cene nekretnina u severnoj Grčkoj: Kvadrat na Halkidikiju skuplji za skoro 200 evra

Komentari

Autor: Voria.gr

05/09/2022

-

11:34

Skočile cene nekretnina u severnoj Grčkoj: Kvadrat na Halkidikiju skuplji za skoro 200 evra
Pefkohori - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prodajne cene nekretnina nedavno su skočile u većini prefektura u severnoj Grčkoj, pa je tako zainteresovanima teško da nađu slobodan stan, a još teže nekretninu koja odgovara njihovim potrebama i zahtevima.

Povećana potražnja i ograničena ponuda podigli su cene, što će se, prema mišljenju stručnjaka za nekretnine u Grčkoj, nastaviti i u bliskoj budućnosti. Osim u nekoliko slučajeva, cene u severnoj Grčkoj uglavnom su porasle u drugom tromesečju godine. Podaci potiču iz indeksa cena sajta za prodaju nekretnina "Spitogatos" za treći kvartal ove godine.

Halkidiki je bio najtraženiji, pa je tako rast kvadrata dostigao 10,8 odsto, odnosno 1.875 evra, u poređenju sa 1.692 u istom periodu prošle godine, piše "Voria.gr"

Sledi regija Evros gde su prodajne cene kvadratnog metra porasle za 8,5 odsto u poslednjih godinu ddana, dostigavši 1.264 evra u drugom kvartalu 2022. godine.

Prosečna prodajna cena kvadrata je 1.200 evra u Kavali, gde je za godinu dana zabeležen rast od 2,9 odsto.

Za 6,1 odsto skočila je i prodajna cena nekretnina u Florini koja sada dostiže 542 evra. Međutim, treba napomenuti da je, uprkos značajnom povećanju cene kvadratog metra, Florina najekonomičniji grad za život u severnoj Grčkoj.

"Barijeru" od hiljadu evra dostigla je i cena kvadrata u Pijeriji, zabeleživši rast u odnosu na isti period prošle godine za 5,6 odsto. U Ksantiju cena kvadratnog metra iznosi 915 evra i skočila je od prošle godine 5,6 odsto.

S druge strane, u Drami je cena kvadrata pala za 13,3 odsto, pa tako sada on iznosi 722 evra. U Kozaniju je takođe povoljno kupiti nekretninu budući da je kvadrat tek 688 evra.

Komentari (0)

Biznis